Unieke goudschat gevonden in Pey-Echt

Foto:

Archeologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben een unieke goudschat ontdekt uit het begin van de 5e eeuw. De schat werd onlangs aangetroffen op een akker van boer Boonen in het Limburgse Pey-Echt en bestaat uit een in Nederland nog nooit eerder aangetroffen combinatie van gouden munten en kapot geknipt zilveren vaatwerk.

Einde Romeins gezag
De goudschat werd gepresenteerd tijdens een persconferentie op vrijdag 25 april in het Limburgs Museum (Venlo). De archeologen belichtten de bijzondere betekenis van de vondst als een sleutelstuk voor ons begrip van de eindfase van het Romeinse gezag in Nederland, rond het jaar 411 na Christus. Ze plaatsten de schat in perspectief met de politieke en militaire chaos in die tijd.
De schat is in die tijd waarschijnlijk begraven na een nederlaag van de Romeinen. Met name het hakzilver weerspiegelt volgens de VU de economische en militaire crisis van het Laat-Romeinse Rijk. Kostbare zilveren schalen werden in stukjes geknipt om als betaalmiddel te dienen.
Alliantie
Romeinen betaalden met de kostbare schalen Germaanse krijgsheren om zo een alliantie met hen te sluiten en verdere Germaanse invasies te voorkomen. De krijgsheren knipten de schalen in stukjes en betaalden er hun soldaten mee.
De Romeinse keizer Constantijn III probeerde de toenmalige Germaanse invasie in het gebied tussen Maas en Rijn te keren door met de geldbuidel te zwaaien en allianties met Germaanse krijgsheren te sluiten. Volgens de archeologen was de in Echt gevonden schat van een Germaanse officier die de kostbaarheden snel begroef, toen Constantijn III in 411 een nederlaag in Zuid-Gallië leed. 
Lees ook:
Bron: echt-susteren.nl
Cookieinstellingen