Asbest vrijgekomen bij brand Oude Markt

Bij de brand, afgelopen dinsdagavond, in het pand aan de Oude Markt 2 in Sittard, zijn asbestdeeltjes vrijgekomen. Het pand is te onveilig om te betreden, waardoor de oorzaak van de brand niet kan worden vastgesteld.

Uit controle van de bouwkundige staat van het pand is gebleken dat het pand zodanig beschadigd is dat sloop de enige optie is. Hierbij wordt getracht de voorgevel van het pand, vanwege de status ‘beschermd stadsgezicht’, te behouden. 
Opvang bewoner
De gemeente heeft sinds de brand overleg met de bewoner en zijn verzekeraar. Op dit moment verblijft de bewoner bij kennissen. Samen met de bewoner wordt gezocht naar tijdelijke huisvesting en vervolgens naar een permanente oplossing.
Sloop
De gemeente is met de eigenaar en zijn verzekeraar in overleg om te bekijken hoe en op welke termijn de sloop van het pand kan worden gerealiseerd. De intentie is daarbij om de historische gevel van het pand, en daarmee de historische aanblik van de straat, in stand te houden. 
Asbest
De sloop moet op korte termijn plaatsvinden, omdat de binnenzijde van het pand vervuild is met (bluswater vermengd met) asbest. In het dak van het pand waren asbest platen verwerkt die zijn gebroken en vermengd geraakt met het bluswater, dat aan de binnenzijde van het pand terecht is gekomen. Op de dakterrassen van de naastgelegen panden (eigendom Hotel Limbourg en het Chinees restaurant) en op het platte dak van de zaal van de Philharmonie, evenals in de dakgoten van deze panden, zijn asbestdeeltjes terecht gekomen. 
Vandaag is een gespecialiseerd bedrijf gestart met het opruimen van die deeltjes. Deze werkzaamheden worden zo snel mogelijk afgerond. Tot het moment van sloop wordt de binnenkant van het afgebrande pand nat gehouden om te voorkomen dat de asbestdeeltjes zich verspreiden. Vandaag is het puin dat op straat was terecht gekomen, opgeruimd en afgevoerd. Het pand wordt vandaag dichtgetimmerd en met bouwhekken afgesloten.
Verkeer
Gepoogd wordt om de straat zo snel mogelijk weer vrij te kunnen geven voor verkeer, aangezien deze route door veel ondernemers wordt gebruikt voor de bevoorrading van hun ondernemingen. Tot het moment dat de straat weer beschikbaar is, is er een alternatieve verkeersroute ingericht voor de bevoorrading van het centrum. Verkeer wordt omgeleid via de Paardestraat. Hotel Merici aan de Oude Markt is bereikbaar via het Kloosterplein. Een omleidingsroute is ter plaatse aangegeven. Ook tijdens de donderdagmarkt vandaag is deze omleidingsroute gebruikt en zijn verkeersregelaars ingezet om het verkeer in goede banen te leiden.
De omleidingsroute blijft van kracht tot het moment dat de Oude Markt weer opengesteld kan worden voor verkeer. Afhankelijk van de noodzakelijke werkzaamheden wordt per dag bekeken of de Oude Markt open kan of dat gebruik moet worden gemaakt van de omleidingsroute.
In verband met het St. Rosafestival (29 augustus tot en met 2 september) in de binnenstad van Sittard wordt nog bekeken of maatregelen noodzakelijk zijn. De inzet nu is er op gericht om te zorgen dat de festiviteiten in ongewijzigde vorm doorgang kunnen vinden.
Bestuursdwang
Vandaag is bestuursdwang opgelegd op het pand Oude Markt 2. Dat is nodig om te zorgen voor een snelle sanering van de asbest en om de sloop van de binnenzijde van het pand te bespoedigen. Daarin is ook vastgelegd dat het verboden is het pand te betreden. Dit geeft de gemeente tevens de mogelijkheid om de kosten van asbestsanering en sloop te verhalen op de eigenaar of diens verzekering.
Cookieinstellingen