Drinkwaterbedrijf waarschuwt voor grondboringen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sittard-Geleen en omgeving ligt in een gebied waar wellicht ooit proefboringen naar de winning van schaliegas uitgevoerd kunnen gaan worden. De winning van schaliegas vindt deels ondergronds plaats middels een methode waarbij grote hoeveelheden chemicaliën worden gebruikt.

Vanwege het aanwezige risico op vervuiling van grondwater heeft Sittard-Geleen zichzelf neergezet als schaliegasvrije gemeeente. De drinkwatervoorziening zou erdoor in gevaar kunnen komen.
Nu trekt ook Lieve Declerq van Vitens, met 5,4 miljoen klanten in Friesland, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Utrecht het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, aan de bel om te waarschuwen voor de gevaren van (proef)boringen, zo meldt Trouw vrijdag.
Volgens haar loopt de drinkwatervoorziening grote risico’s, omdat bedrijven vaker toestemming vragen en krijgen om tot grote diepten te boren voor onderzoek. Bij die boringen wordt vaak op grote schaal met chemicaliën gewerkt. Proefboringen moeten volgens haar dan ook aan veel strengere regels worden gebonden.
Cookieinstellingen