Open Nederlandse Kampioenschappen handdraaiorgel in Sittard

Zo’n 25 deelnemers uit Nederland, België, Duitsland en Zwitserland namen zondagmiddag deel aan het open Nederlands Kampioenschap Handorgeldraaien. Daarbij was de door de orgeldraaier geboden performance vanzelfsprekend het belangrijkst.

Wie op deze koopzondag tijdens het Sint Rosa Festival met de ogen dicht door de binnenstad van Sittard liep zou zich in een pretpark kunnen wanen. “Mama, het is net de Efteling”, riep een kleine meid van een jaar of zes tegen haar moeder. 
Kenners horen meteen of het een 16er, een 21er, een 26er of een 41er is, waarbij het getal staat voor het aantal pijpen dat aangeblazen wordt, alleen: de kenners zijn de mensen die achter hun orgeltje staan te draaien. Er zijn handorgels die werken met orgelboeken, er zijn er die werken met een ponsband en er zijn er die werken met een metalen cilinder. Die laatsten spelen maar 1 melodie, de andere varianten kunnen gevoed worden met andere ponsband rollen of orgelboeken. De oudste deelnemer aan het festival is een Antwerpenaar van 85 jaar, het oudste orgeltje was nog eens 65 jaar ouder.
De orgeldraaiers maakten er vaak een leuke voorstelling van, een enkeling zong zelfs de gedraaide nummers uit volle borst mee en het publiek keek er met veel plezier naar.
Cookieinstellingen