Grenseffecten kabinetsbeleid raken Limburg ’t hardst

Foto:

De Provincie Limburg is de provincie met het meeste buitenland van heel Nederland: de grens tussen Limburg en België is 139 km lang en die tussen Limburg en Duitsland 212 km. Geen wonder dus dat grenseffecten van het kabinetsbeleid in deze provincie het hardste aantikken.

In de grenseffectentoets van 2013 werd al becijferd dat de effecten van nieuw regeringsbeleid op het grensoverschrijdend functioneren van een grensregio als Limburg, leiden tot een daling van consumptieve bestedingen van naar schatting € 50 miljoen per jaar. 
Uit de vandaag door gouverneur Bovens namens de Commissarissen van de Koning van de zeven Nederlandse grensprovincies aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangeboden update van de grenseffectentoets voor 2014 blijkt dat dit voor Limburg zelfs geraamd kan worden op een negatief effect van € 50 tot € 100 miljoen per jaar. Voor de Nederlandse grensregio’s gezamenlijk betekent dit een veelvoud met een factor van circa 3 hiervan.
Gouverneur Bovens: “Deze update laat zien dat de economische effecten van regeringsbeleid op grensregio’s zelfs groter zijn dan voorspeld in de eerdere grenseffectentoets uit 2013. Als we de grenseffecten van beleidswijzigingen, nieuwe wetsvoorstellen en uitvoeringsregelingen niet scherp in beeld hebben en houden, doen we daarmee niet alleen de grensregio’s zelf, maar vooral ook de BV Nederland tekort”.
De verhoging van accijnzen en btw leidt inderdaad tot een verschuiving van winkelen naar de buurlanden. Met name pomphouders, bierbrouwerijen, loonwerkbedrijven en de detailhandel in Limburg ondervinden sterke fiscale concurrentie. Voor tankstations die dicht bij de grens liggen (< 5 km.) is de verkoop met 30 tot 40% gedaald. 
Ook veel grenswerkers gedupeerd
Op het gebied van wonen en werken leiden de recente akkoorden (sociaal akkoord, pensioenakkoord etcetera) tot de nodige wijzigingen, zowel positief als negatief, in belasting en sociale zekerheid. Daarom is meer aandacht nodig voor de grensoverschrijdende uitvoering en voorlichting van maatregelen, want nieuwe maatregelen leiden iedere keer weer tot veel onzekerheid en rompslomp bij grenswerkers. Door een wijziging in de Wet Inkomstenbelasting verliezen landelijk ca. 13.000 personen, voor een belangrijk deel afkomstig uit de grensregio’s, vanaf 1 januari 2015 het recht op hypotheekrenteaftrek zonder dat in overgangsrecht is voorzien.
Gouverneur Bovens: “Om direct te kunnen inspelen op de kansen die Limburg als grensregio heeft, ligt er een uitgewerkt plan voor ITEM; een grensinstituut voor internationale en euregionale vraagstukken dat wordt opgezet door de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool. Daarmee leveren we als provincie een omvangrijke bijdrage aan verbetering van de grensoverschrijdende samenwerking (GROS-beleid) van Nederland. Den Haag, doe daar je voordeel mee, laat actuele grensvragen straks hier toetsen.” 
Binnenkort wordt de ‘Grenseffectentoets 2014; update van de toets van april 2013’ besproken in Gedeputeerde Staten en officieel toegestuurd naar de betrokken Ministeries, Kamerleden, Provincies en het Limburgs Parlement. 
Cookieinstellingen