Horeca kijkt terug op goed 2014

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het laatste kwartaal van 2104 was voor de horeca het beste kwartaal in viereneenhalf jaar tijd, zo meldt het CBS.

De omzet lag 1,7 procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2013, het volume – aantal consumpties, maaltijden en overnachtingen – steeg 1,5 procent.

In het vierde kwartaal van 2014 werd vooral meer gegeten en gedronken in restaurants. Met 2,7 procent meer omzet en 2,5 procent meer volume presteerden restaurants het best. Ook snackbars hadden een goed vierde kwartaal. De omzetgroei van 2,2 procent was groter dan in de voorgaande kwartalen van 2014.

Hotels behaalden ook meer omzet maar de groei was met 0,8 procent minder sterk dan in de eerste drie kwartalen van 2014. Ook cafés zetten meer om, maar het volume daalde licht. Cafés kampen al sinds 2007 met teruglopende verkopen.

Over heel 2014 behaalde de horeca een omzetgroei van 5,6 procent, en dat is een record. Het volume nam, na twee jaren te zijn gedaald, toe met 4,2 procent. Hiermee bereikte de horeca qua verkopen en overnachtingen het hoogste niveau sinds 2008. De prijsstijging was in 2014 met 1,3 procent juist de laagste in jaren.

Cookieinstellingen