Veelplegers in het verkeer opgelet

Foto: Venture [CC BY-SA 3.0]

Sinds dit jaar moeten mensen die zich herhaaldelijk bezondigen aan verschillende verkeersovertredingen rekening houden met een strengere aanpak. De overtredingen kunnen zelfs gevolgen hebben voor de aanvraag van een Verklaring Omtrent Gedrag.

Recidiveregeling veelplegers in het verkeer
Om een strengere aanpak mogelijk te maken is een aantal overtredingen in het strafrecht ondergebracht. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft, om het herhaald plegen van deze overtredingen strenger aan te pakken, de nieuwe recidiveregeling Veelplegers Verkeer opgesteld.

Bij de aanpak van veelplegers in het verkeer gaat het niet om een specifiek feit maar om veel verschillende feiten die allemaal gevaarlijk of hinderlijk kunnen zijn. Deze overtredingen geven een beeld van het gedrag in het verkeer. Deze recidiveregeling zorgt ervoor dat zwaarder wordt bestraft als meer dan drie van deze overtredingen binnen een periode van twee jaar worden gepleegd.

Deze nieuwe regeling is ingevoerd naast bestaande recidiveregelingen, onder meer op het gebied van alcohol in het verkeer of bumperkleven en hardrijden. Bij deze feiten volgt bij het tweede feit een hogere straf.

Verkeersovertredingen in het strafrecht
Bij bepaalde verkeersovertredingen volgt sinds 2015 geen administratiefrechtelijke boete meer, maar een strafrechtelijke afdoening. Bij de keus welke verkeersovertredingen naar het strafrecht zijn overgegaan hebben verschillende criteria een rol gespeeld. Er is gekeken in hoeverre opzet in het spel is, naar het gevaar dat kan ontstaan door de overtreding, naar de hinder voor anderen en de mogelijke gevolgen of perceptie van medeweggebruikers. In de nieuwe regeling worden overigens ook verkeersovertredingen meegenomen, die al binnen het strafrecht vielen maar waarop nog geen recidiveregeling van toepassing was.

Registratie bij Justitiële Informatiedienst
Ook de overtredingen die voorheen administratief werden afgedaan door middel van een “Mulderbeschikking”, en vanaf 1 januari 2015 onder het strafrecht vallen, worden nu geregistreerd bij de Justitiële Informatiedienst (ook wel strafblad genoemd).

Verkeersovertredingen die meetellen in de recidiveregeling zijn potentieel hinderlijke en gevaarlijke verkeersovertredingen, zoals:

  • niet stoppen voor een stopteken van de politie;
  • een rood kruis negeren;
  • op de snelweg onterecht de vluchtstrook gebruiken;
  • geen voorrang geven aan een voetganger op een zebrapad.

Verklaring Omtrent het Gedrag
De overtredingen kunnen meetellen in de beoordeling van een aanvraag tot Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Of dit gebeurt, hangt af van de functie waarvoor de VOG is aangevraagd.

Cookieinstellingen