Liggen uw digitale data te grabbel?

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

AVROTROS besteedt in het tv-programma Opgelicht?! dinsdagavond aandacht aan de risico’s van externe opslagapparaten die op een thuisnetwerk zijn aangesloten.

Het programma waarschuwt in samenwerking met alle internetproviders duizenden Nederlanders voor een omvangrijk privacy-lek in hun thuis- of bedrijfsnetwerk.

NAS: Niet Altijd Save
Het probleem zit dan bij Network Attached Storages, afgekort NAS. Dat is een opslagapparaat met netwerkfunctionaliteit, dat mensen aan hun thuisnetwerk koppelen. “Zo’n NAS is ontzettend populair, omdat mensen bestanden zelf willen opslaan in hun eigen netwerk, veilig thuis, en niet in de cloud. Daarom is de ontdekking dat het niet altijd veilig is, enigszins schrikbarend”, zegt een woordvoerder van provider XS4ALL.

De apparatuur staat vaak open voor benadering via internet, waarmee privacygevoelige informatie, zoals wachtwoorden en copieën van paspoorten, door onbekenden kunnen worden ingezien.

De fabrikanten van die apparatuur willen het gebruik ervan zo eenvoudig mogelijk maken. Dit gaat niet altijd samen met een goede gegevensbeveiliging.

Cookieinstellingen