Sleutelkastjes – weg ermee!

Foto: tales of a wandering youkai (CC BY 2.0) uitsnede

Het aantal inbraken in woningen van zorgbehoevenden is de afgelopen maand verdubbeld ten opzichte van de maanden ervoor doordat ondeugdelijke sleutelkastjes worden gekraakt.

Dat meldt de politie. Ongewenst bezoek verschaft zich steeds vaker toegang tot de woningen van cliënten van zorgverleners – veelal kwetsbare ouderen – door zogenaamde sleutelkastjes die buiten de woning hangen open te breken. Daarin hangen sleutels van woningen, waarmee verzorgenden of familie van de bewoner(s) toegang tot de woning kunnen krijgen. Dat is vooral bij hardhorende, dementerende en weinig mobiele mensen een uitkomst.

De kwaliteit en inbraakveiligheid van de sleutelkastjes laat echter dikwijls te wensen over, omdat men vaak voor goedkope kastjes kiest, die eenvoudig zijn open te breken. Wat de politie betreft moeten zorgorganisaties stoppen met het plaatsen van sleutelkastjes bij zorgbehoevende ouderen.

Daarmee is dan wel het inbraakprobleem opgelost, maar zitten zorgverleners en veel zorgcliënten met een ander probleem: hoe komen ze binnen bij de cliënt?

Cookieinstellingen