Sittard-Geleen biedt tegemoetkoming Zorgkosten 2015

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De landelijke regeling Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten (Wctg) en de regeling gedeeltelijke compensatie eigen risico zorgverzekeringswet zijn in 2014 afgeschaft.

Gemeenten hebben de beleidsvrijheid gekregen om voor betreffende doelgroepen een passende regeling in te voeren. Daarom heeft het college van B&W van Sittard-Geleen de Regeling Tegemoetkoming Zorgkosten 2015 vastgesteld.

Inwoners met een inkomen lager dan 130 procent van de bijstandsnorm kunnen onder bepaalde voorwaarden voor een tegemoetkoming in aanmerking komen. Het gaat hierbij om mensen met hoge zorgkosten ten gevolge van chronische ziekte of handicap in combinatie met een laag inkomen.

Wie kan aantonen dat zijn of haar inkomen lager is dan 130 procent van de bijstandsnorm kan een tegemoetkoming aanvragen van 150 euro wanneer hij of zij kan aantonen gebruik te maken van een voorziening in het kader van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), óf een indicatie ‘zorg thuis’of een PGB (persoonsgebonden budget) heeft die is verstrekt in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), óf sprake is van een betaalde eigen bijdrage in het kader van de Zorgverzekeringswet van minimaal 350 euro, óf als het eigen risico van de zorgverzekering in het kalenderjaar waarop de aanvraag betrekking heeft én in het daaraan voorafgaande kalenderjaar volledig is verbruikt.

Ook biedt de gemeente voor inwoners met een laag inkomen, het collectieve verzekeringspakket aan. Deze verzekering biedt, naast de gebruikelijke dekking vanwege de basisverzekering, een ruim aanvullend pakket en tevens de verzekering van het eigen risico en de eigen bijdragen Zorgverzekering en Wmo. Dit is een collectieve verzekering die alle Zuid-Limburgse gemeenten aanbieden. Wethouder Astrid Verblakt (o.a. sociale zaken): “Met deze twee regelingen tezamen kunnen we voor een relatief grote groep mensen een financiële tegemoetkoming bieden voor de hoge zorg kosten die deze doelgroep jaarlijks
heeft.”

De aanvraag kan ingediend worden via de website van de gemeente Sittard-Geleen. Ook kan men een aanvraagformulier bij de gemeente aanvragen en dit indienen. De gemeente verstuurt rond de 13.000 brieven naar inwoners die volgens de gemeente in aanmerking kunnen komen voor de tegemoetkoming.

Cookieinstellingen