Project Schone Maas ook in Sittard-Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen en diverse andere Limburgse gemeenten werken samen in het project ‘Schone Maas’.

De gemeenten informeren hun inwoners over het zwerfafvalprobleem langs de oevers van de Maas, organiseren opschoonacties en werven verenigingen om trajecten langs de Maas schoon te houden.

In de maanden maart en april ligt er, na een ‘hoogwaterperiode’, altijd veel zwerfafval langs de oevers van de Maas. Dit zorgt niet alleen voor een lelijk landschapsbeeld, het is ook schadelijk voor plant, dier en mens. Wanneer dit afval uiteindelijk in het water terecht komt, veroorzaakt het de bekende ‘plastic soep’ in oceanen.

Sittard-Geleen start daarom komend voorjaar (in maart of april) met een opruimactie. Voor die periode wordt gekozen omdat dan de hoogste waterstanden doorgaans achter de rug zijn en een opschoonactie dus zinvol is. Het gedeelte van de Maas dat nu (nog) niet wordt opgeschoond, wordt verdeeld in stukken van ongeveer 1,5 km. De ervaring leert dat een opschoonactie over die afstand te realiseren is in een dagdeel van 3 à 4 uur.

Voor het uitvoeren van project Schone Maas wordt een beroep gedaan op verenigingen, belangengroepen en andere geïnteresserden. De gemeente werft verenigingen en belangengroepen met de vraag of zij een traject eenmalig willen opschonen of voor langere tijd willen adopteren en maakt daarbij concrete afspraken met de deelnemers over het op te schonen traject en de tegenprestatie.

Materialen (zoals afvalzakken, knijpers en handschoenen) en handleidingen met instructies worden door de gemeente beschikbaar gesteld. De gemeente zorgt er na de opruimacties voor dat het afval wordt opgehaald en het traject wordt gecontroleerd.

Cookieinstellingen