Help – huurder overleden!

Foto: CC0 via Pixabay

Stel een huurder is overleden, wat gebeurt er dan met het huurcontract na dit overlijden? Wat zegt het huurrecht en de huurbescherming hierover? Onderstaand worden de gevolgen van huren en overlijden op een rij gezet.

Ellen Frins
Ellen Frins

De dood van de huurder of de verhuurder doet de huur niet eindigen, dit is neergelegd in artikel 7:229 lid 1 BW. De volgende situaties kunnen voorkomen:

Overleden huurder was alleenstaand
Als de huurder alleenstaand was en enig huurder, kan de huur worden beëindigd. Dit mag uiterlijk aan het einde van de tweede maand na het overlijden van de overleden huurder. Dat is precies de tijd die velen nodig hebben om het huis weer netjes en leeg op te leveren. Als de erfgenamen het huis eerder leeg kunnen opleveren mag de huur ook eerder worden opgezegd. Als er een maand meer tijd nodig is kan men meestal de huur met een maand verlengen.

Echtgenoten/geregistreerde partners 
De huurovereenkomst loopt zonder nadere voorwaarden of veranderingen door voor de echtgenoot of de geregistreerde partner. Deze kunnen in de woning blijven wonen. In het huurcontract verandert niets.

Samenwonenden/Inwonende
Wanneer sprake is van een persoon die met de overledene samenwoonde of bij de overledene inwoonde, en wanneer deze niet met de overledene getrouwd was, geen geregistreerd partnerschap had, en zij niet samen op het huurcontract staan, dan heeft deze persoon niet automatisch het recht om in de woning te blijven wonen. Indien sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding dan mag de huur voortgezet worden voor zes maanden. Medehuurders worden van rechtswege huurder, zo staat in artikel 7:268 lid 1 BW. Verder bepaalt datzelfde artikel in lid 2 dat personen die een duurzame gemeenschappelijk huishouding voerden met de overledene de huurovereenkomst zes maanden kunnen voortzetten en eventueel ook langer.

Wanneer sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding is voornamelijk uitgemaakt in de jurisprudentie en dient per geval te worden beoordeeld.

Bij een huurovereenkomst voor bepaalde tijd werkt het ook zo. Een partner kan misschien de huur ook na de periode van zes maanden voortzetten, maar moet daartoe binnen zes maanden na het overlijden van de huurder bij de kantonrechter een vordering instellen en door de rechter in het gelijk worden gesteld. Een belemmering voor het continueren van de verhuur kan zijn dat betrokkene de betaling van de huur onvoldoende nakomt, niet kan aantonen dat het zijn hoofdverblijf is of als hij onvoldoende financiële waarborgen biedt aan de verhuurder.

Kinderen
Kinderen kunnen wel mede bewoners zijn, maar hebben daarmee nog geen duurzaam gemeenschappelijke huishouding met een ouder, omdat dit gezinsverband in ons land geacht wordt een aflopend karakter te hebben. Anders wordt het als de inwonende kinderen op het huurcontract vermeld staan als mede-huurders. Zo niet dan kan de verhuurder de huur na zes maanden opzeggen. Bij een minderjarig kind zullen de familie of overheidsinstanties moeten zorgen voor onderdak. Is het kind volwassenen dan zal het zelf voor een andere woning moeten zorgen.

Gevolgen voor eventuele erfgenamen
De erfgenamen moeten zorgen voor het leeg en in goede staat opleveren van de woning. Zij zijn verantwoordelijk voor het betalen van de eventuele achterstallige huur en de te maken kosten en zij ontvangen de eventueel vooruit betaalde huur of waarborg terug van de verhuurder. Zolang de huur wordt voortgezet, betalen de erfgenamen de huur. Zijn er geen erfgenamen of is de erfenis verworpen, dan kan de rechtbank op verzoek van de verhuurder een curator aanstellen om de ontruiming en financiële afwikkeling te regelen. De verhuurder kan de erfgenamen, tot het moment dat de verklaring van verwerping daadwerkelijk is ingediend, aansprakelijk stellen voor verplichtingen die voortvloeien uit de huurovereenkomst.

Tot slot
Na het overlijden kan dezelfde woning of kamer door de partner, kinderen en mede huurder in ieder geval nog zes maanden worden gehuurd. Hoe het daarna zal gaan is afhankelijk van de gezinssituatie voor het overlijden van de huurder en de gerechtelijke stappen die kunnen worden gezet. Laat u zich goed inlichten over uw rechten. U kunt hiervoor contact opnemen met mr Ellen Frins van KampsVanBaar Advocaten.

Cookieinstellingen