Sander I geïnstalleerd als stadsprins van Sittard

Tijdens een drukbezochte installatiezitting in stadsschouwburg De Domijnen in Sittard werd zaterdagavond Sander van Goethem geïnstalleerd als stadsprins Sander I.

De installatiezitting van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd verloopt steevast volgens een vast protocol. Na de intocht van vorst Marot Frits I met zijn Wieze Raod volgde voor de allerlaatste keer, voorafgegaan door de Prinsengarde, de intocht van de dan nog regerende stadsprins, Arno III.

Een gang naar het cachot, want niet veel later werd hij ontdaan van zijn eretekenen. Scepter, veren, prinsenmuts, ’t ‘Sjlaateveugelke’ en de ketting met het ‘vèrke en de nónnevot’ werden hem afgenomen en zo eindigde het prinsschap van Arno III. De kaalgeplukte blikte in zijn dankwoord uitgebreid terug op hoe hij het afgelopen jaar met serieuze onzin ervaren heeft.

Vervolgens was het de beurt aan de Auw Prinse om hun nieuwe lid in te lijven. En dat gebeurde zoals elk jaar met de Groosse Nómmer, een ludieke act waarin de voormalige prins, zijn familie en nog veel meer mensen op de korrel worden genomen. Vaak zitten daar wethouders, de burgemeester of raadsleden tussen, maar voor de verandering zat er dit jaar geen enkele sneer richting lokale politiek in.

arno-laurent
Arno-Laurent Dieteren wordt ingelijfd bij de Sittardse Auw Prinse.

Na de pauze was het aan familie, vrienden, buurt en verenigingen om de nieuwe hoogheid op de bühne te brengen. Dat gebeurde met een kolderieke acte en het nodige muzikale spektakel, want de nieuwe hoogheid is onder andere lid van Zaate Hermenie Jónge Klaore, Aafsjlaag Zitterd en van harmonie St.-Joseph. Nadat Sander van Goethem de versierselen kreeg omgehangen en werd onderscheiden met de Prinseorde – “dit omdaste nog niks höbs gedaon mèr heel väöl van dich wurt verwach” – werd de eed aan ’t Vaenke afgelegd en stond daar prins Sander I, klaar voor een zeer kort maar ongetwijfeld bijzonder krachtig seizoen. Tot slot van de zitting werden alle aanwezigen tijdens de nonnevotteraege door Sander I getrakteerd op een lekkere nonnevot.

Iedereen is van harte uitgenodigd om stadsprins Sander I op zondag 17 januari te feliciteren met zijn prinsschap. Traditiegetrouw wordt deze receptie door de Senaat van de Marotte aangeboden aan de nieuwe stadsprins. De receptie vindt plaats in het Forum aan de Engelenkampstraat 68 en begint om 13:30 uur.

Foto’s: © VMN-fotografie – Arjan Krijntjes

Cookieinstellingen