‘Staken bij VDL Nedcar niet verstandig’

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert vindt de stakingsacties bij VDL Nedcar niet verstandig. Hij zei dat in het L1 radioprogramma De Stemming.

Daarbij riep hij de vakbonden op om met de acties bij VDL Nedcar te stoppen, omdat VDL Nedcar hier de dupe is van een landelijk cao-conflict.

Het bedrijf stond drie jaar geleden nog aan de rand van de afgrond toen Mitsubishi besloot te stoppen met de autoproductie in Born. Dankzij de VDL Groep werd het bedrijf van de ondergang gered: Wim van der Leegte slaagde erin om met BMW overeenstemming te bereiken over het produceren van Mini’s in Born en nam NedCar over. Daarmee werden 1500 arbeidsplaatsen veilig gesteld. Het aantal werknemers is vervolgens flink gegroeid.

De bonden hebben de afgelopen tijd diverse keren actie gevoerd bij VDL Nedcar, waardoor productieafspraken met BMW in de knel komen. BMW heeft daarop een order overgeheveld naar een fabriek in Oxford. Daardoor zouden nu enkele tientallen banen op de tocht zijn komen te staan. Van Helvert noemde dat ‘onverteerbaar’.

Van Helvert’s oproep aan de bonden om met de acties bij VDL Nedcar te stoppen vinden bij FNV-regiocoördinator Ron van Baden geen gehoor. Het irriteert de bonden dat ze worden uitgespeeld tegen het buitenland. Van Baden was verder niet positief over het personeelsbeleid van VDL-baas Wim van der Leegte. Hij noemde de arbeidsverhoudingen bij VDL Nedcar blijvend verstoord. Volgens hem is er geen vertrouwen meer tussen werkvloer en directie.

Cookieinstellingen