Es ’t mit Vastelaovend mis geit…

Nach van 't Auwt Wief
Nach van 't Auwt Wief
Foto: HH

We gaan er natuurlijk niet van uit, maar stel dat je op een van de komende dagen zomaar betrokken raakt bij het volgende scenario.

Je staat met carnaval gezellig in de kroeg en zonder dat je de aanstichter bent, raak je plotseling verzeild in een vechtpartijtje. De kroegbaas belt de politie en hoewel je duidelijk hebt uitgelegd dat jou niks te verwijten valt, zit je opeens in het politiebureau.

Phil Boonen
mr Phil Boonen

De politie stelt: “je was erbij, dus je bent erbij” en vindt dat jij je schuldig hebt gemaakt aan mishandeling.

Uiteraard wil je zo snel mogelijk naar huis of nog beter, terug naar de kroeg. Je kiest er dus voor om de voorgestelde boete maar te accepteren, haalt je pinpas door de automaat en kunt je weer in het feestgedruis storten.

Het is heel begrijpelijk dat mensen snel naar huis willen en dus een boete of straf (strafbeschikking) accepteren, zelfs als ze niets hebben gedaan of als ze eigenlijk slachtoffer zijn. Wat velen niet weten, is dat door de boete te betalen hun schuld wordt vastgesteld zonder dat een rechter dit heeft beoordeeld en zonder dat een rechter rekening heeft kunnen houden met allerlei (persoonlijke) omstandigheden.

Als de schuld vaststaat, is er (vaak) ook meteen sprake van een strafblad (justitiële documentatie). Dit kan later vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld als je wil solliciteren of als je als ondernemer een vergunning wil aanvragen. Het strafblad kan een reden zijn om een aanvraag van een  verklaring omtrent het gedrag (VOG) af te wijzen en juist die VOG heb je nodig om bepaalde functies te kunnen uitoefenen of vergunningen te kunnen krijgen.

De gevolgen van die snelle beslissing kunnen dus groot zijn. Denk dus goed na over het al dan niet accepteren van een strafbeschikking, ook als de muziek en het bier lonken.

Een geruststelling: mocht u na Aswoensdag nog met de kater van een strafbeschikking zitten weet dan dat binnen twee weken verzet kan worden ingesteld. De advocaten van KampsVanBaar Advocaten helpen u daar graag bij.

Aan de angere kantj
Uiteraard is het ook mogelijk dat u juist slachtoffer wordt van een mishandeling, vernieling of ander misdrijf. Vaak denken slachtoffers dan: laat maar zitten, de politie doet daar toch niks mee en de schade verhalen heeft geen zin.

Dat hoeft echter zeker niet altijd het geval te zijn. Per 1 januari 2016 kunnen alle slachtoffers die door de rechter een schadevergoeding toegewezen hebben gekregen, een voorschot krijgen van de overheid.

Slachtoffers zijn dan niet meer afhankelijk van de dader. Of de dader een kale kip is waarvan niet te plukken valt, is dan de zorg van de overheid en niet meer van het slachtoffer. Het voorschot bedraagt maximaal € 5.000. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om aangifte te doen en om te proberen de schade te verhalen.

De (slachtoffer)advocaten van KampsVanBaar Advocaten kunnen u helpen en adviseren over het doen van aangifte en het verkrijgen van een schadevergoeding.
U kunt het kantoor bereiken op 046-4205660 of via [email protected].

Cookieinstellingen