Arthemis uit Sittard gaat helpen in Lesbos

Foto: Because We Carry

Samen met een aantal andere vrouwen van de organisatie Because We Carry gaat de Sittardse Arthemis Snijders (27) naar het Griekse eiland Lesbos om hulp te bieden aan vluchtelingen.

Ondanks dat het winter is komen er nog steeds veel vluchtelingen aan land op het Griekse eiland. De hulp die de mensen van Because We Carry gaan bieden komt neer op het uitdelen van droge kleren en voedsel, de mensen op hun gemak stellen en te helpen met een beetje psychische en medische ondersteuning. “Daarnaast gaan we ook naar het strand om daar mensen te helpen aan wal te komen,” zegt Arthemis.

Gevraagd naar haar motivatie om dit werk te gaan doen zegt ze: “Ik ben op dit moment heel erg betrokken met de vluchtelingencrisis omdat ik in de noodopvang in Amsterdam werk voor het Leger des Heils. Ik ben er terecht gekomen via een vacature voor Sociaal Pedagogisch Medewerker. Ik houd ontzettend veel van mijn werk en de mensen die ik dagelijks help. De negativiteit die mensen dagelijks in het nieuws zien is in mijn ervaring totaal overhyped. De mensen die we hier opvangen zijn zó dankbaar dat ze eindelijk veilig zijn.”

Toen ze op Facebook een oproep van Because We Carry (BWC) las, aarzelde ze geen moment en meldde ze zich aan. BWC is vorig jaar in Nederland opgericht door een aantal vrouwen die naar aanleiding van de aanhoudende vluchtelingenstroom graag hulp wilden gaan bieden. Het team waarmee Arthemis naar Lesbos gaat vertrekt op 29 februari en komt op 7 maart weer terug.

» Facebookpagina BWC TeamNU1

De hele organisatie van BWC draait volledig op vrijwillige basis, zowel qua mensen als financieel en is afhankelijk van giften en donaties. “Wij willen zo veel mogelijk geld inzamelen voordat wij vertrekken. Wij hebben daarbij geen streefbedrag, maar elke gift is welkom. Voor mij persoonlijk heb ik aan familie en vrienden steun gevraagd voor mijn vlucht en accommodatie aangezien ik niet zo veel verdien op dit moment, maar wel heel graag wil gaan helpen. Al het geld dat daarnaast ingezameld wordt gaat volledig naar Because We Carry ten bate van de hulp aan de vluchtelingen.”

Arthemis heeft een opleiding Arabisch/Midden-Oosten studies en Mensenrechten achter de rug. Ze is de Arabische taal machtig en heeft van de vluchtelingen die ze in Amsterdam heeft leren kennen de meest hartverscheurende verhalen gehoord. “Die vertellen ze mij met tranen in hun ogen en het is soms ook echt moeilijk om dit te verwerken. Het was voor mij wél de drijfveer om op Lesbos te gaan helpen, ook al is het maar voor een weekje, om deze mensen een hart onder de riem te steken waar het hard nodig is.”

Arthemis verwacht op Lesbos een redelijk heftige situatie aan te zullen treffen, maar is net als haar teamgenoten zéér gemotiveerd om er hulp te gaan bieden.

Wie Arthemis en BWC graag financieel wil steunen om anderen te helpen kan een donatie overmaken op rekeningnummer NL68 TRIO 0197 8297 32 ten name van E. Laning, team BWC NU1.

Cookieinstellingen