Een kind onterven? Kan dat echt?!

Sittard, Agricolastraat 75
Sittard, Agricolastraat 75
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Dat is een vraag, die wel eens met ongeloof wordt gesteld aan de notariële tafel. Toch is het waar. Bij testament kan men een kind écht onterven, ongeacht de motivatie.

Er is geen contact meer, er is ruzie geweest, een kind is op het verkeerde pad geraakt, verslaafd of verkwistend van aard, het kind is failliet of heeft veel schulden, het is zwaar gehandicapt of heeft een lage levensverwachting, of het is kinderloos gebleven, heeft een ongewenste partner; de reden kan zeer persoonlijk zijn, is juridisch niet van belang. De notaris zal wel met de ouder(s) in overleg gaan of deze maatregel wel proportioneel is.

Misschien is de situatie nog bespreekbaar.

Het onterfde kind heeft wettelijk gezien wel recht op een legitieme portie. Dat betekent dat het aanspraak kan maken op een vordering in geld op de nalatenschap. De omvang ervan is gelijk aan de helft van een gewoon erfdeel. Bovendien wordt de legitieme portie berekend over schenkingen, die de erflater vóór het overlijden nog heeft gedaan. Het beroep op de legitieme portie moet worden gedaan binnen 5 jaar na het overlijden.

In een stiefoudersituatie kunnen kinderen bovendien bepaalde wilsrechten hebben, die hen echter ook ontzegd kunnen worden.

Een beroep op de legitieme portie mondt niet zelden uit in een discussie over de omvang en waarde van de nalatenschap en gemelde schenkingen. Het onterfde kind, dat een beroep doet, heeft recht op alle benodigde informatie, maar moet dat vaak met moeite afdwingen. Er wordt meer dan eens geprocedeerd.

Een onterving kan later bij testament altijd weer ongedaan worden gemaakt.

De onterving en een eventueel beroep op een legitieme portie zorgen meestal voor (nog) slechtere verhoudingen achteraf. Ouders moeten dus goed geadviseerd worden over wat ze veroorzaken. Vaak kan dat wat ze willen, ook bereikt worden door andere maatregelen zoals een indelegitiemestelling, instellen van een bewind, een tweetrapsmaking en/of het benoemen van een executeur met ruime bevoegdheden.

De legitieme portie is gewoon belast met erfbelasting.

Er is al een tijd lang een discussie gaande, tot in de Staten-Generaal, om de legitieme portie af te schaffen. Ouders hebben dan pas echt volledige testamentaire vrijheid.

Wij adviseren en begeleiden u met kennis en betrokkenheid. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Moonen Notarissen, Agricolastraat 75, Sittard, telefoon 046-2030600, e-mail [email protected].

» Moonen Notarissen

Moonen Notarissen
Moonen Notarissen is een organisatie van 20 notariële professionals, die vanaf twee locaties in Venlo (Antoniuslaan 85) en Sittard (Agricolastraat 75) Limburgse particulieren, ondernemers en bedrijven van hoogwaardige dienstverlening voorzien. Moonen Notarissen verzorgt tweewekelijks een actuele redactionele bijdrage op Sittard-Geleen.nieuws.nl.
Cookieinstellingen