Vanaf juni enkel nog lokale klanten voor coffeeshops

Foto: HH

Tijdens de commissievergadering HOVA, die donderdagavond plaatsvond, werd het besluit van burgemeester Sjraar Cox besproken om per 1 juni bij de lokale coffeeshops weer strikt te gaan handhaven op het I-criterium.

Dat betekent dat vanaf dan alleen nog Nederlandse ingezetenen gebruik kunnen maken van de vier coffeeshops in de gemeente. De coffeeshops mogen enkel nog in de lokale behoeften voorzien.

De burgemeester wilde graag benadrukken dit besluit zelf genomen te hebben en dat er binnen het College geen sprake is geweest van aandringen van de kant van CDA en GOB om het I-criterium weer  strikt te gaan handhaven. De beslissing is genomen op basis van de uitkomsten van de veiligheidsbijeenkomsten die afgelopen jaar in de gemeente zijn belegd en de conclusies van een in opdracht van de gemeente uitgevoerd onderzoek.

Een ruime meerderheid van de vertegenwoordigers van de raadsfracties in de commissievergadering kon zich vinden in het besluit van de burgemeester. Het gaat immers om het tegengaan van de groeiende overlast die door inwoners van de stad wordt ervaren.

Tegenstanders van het besluit van de burgemeester, zoals GroenLinks, D66, SP en de Stadspartij, hadden liever gezien dat er eerst over het voornemen in de commissievergadering over gesproken was, nu voelde men zich voor een voldongen feit gezet. Zij vrezen juist méér overlast door een toename van activiteiten van straatdealers, uitbreiding van hun activiteiten naar de wijken en de vermenging van de handel in softdrugs en harddrugs. En ze vragen zich af of er nu wél voldoende politiecapaciteit zal zijn om daar tegen op te treden.

De Stadspartij stelde voor om op een plek langs de snelweg een ‘WIET-XL’ te vestigen, gericht op drugstoeristen en lokale inwoners, compleet met een bewaakt parkeerterrein (5 euro per uur ten bate van de gemeentekas, per jaar goed voor 2 miljoen aan parkeergeld). Burgemeester Cox zei direct daar niets in te zien, want hij wil volledig van het drugstoerisme af.

Alle partijen zijn zich er van bewust dat strikte handhaving van het I-criterium in eerste instantie zal kunnen leiden tot een flinke groei van het dealen op straat en daarmee een groeiend gevoel van onveiligheid. Om daar tegen op te treden komt er extra inzet van politie en BOA’s. Er zijn afspraken gemaakt met het OM en er zal ook naar het buitenland en de buitenlandse klanten van de coffeeshops worden gecommuniceerd dat men vanaf 1 juni geen softdrugs meer kan kopen in de coffeeshops van Sittard en Geleen.

Cookieinstellingen