Jubilerend Graetheidecomité nog lang niet overbodig

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 13 mei is het precies 40 jaar geleden dat het Graetheidecomité werd opgericht. Het comité viert dit met een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 13 mei in het MFC in Berg aan de Maas (aanvang 20:00 uur).

Feestavond met Jack Vinders

Hoofdmoot van het programma is een optreden van de Kerkraadse zanger Jack Vinders. Uiteraard wordt aandacht besteed aan wat er in die 40 jaar allemaal is gebeurd en aan nieuwe plannen voor het gebied. Wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen en Hans Heijnen, directeur van de Limburgse Natuur- en Mileiufederatie houden toespraken. De avond is voor iedereen gratis toegankelijk.

40 jaar discussie over Graetheide

Aanleiding voor de oprichting van het comité 40 jaar geleden waren de plannen van DSM om tussen Julianakanaal en A2 ten noorden van de Bergerweg zware chemische industrie te vestigen. Rond 1970 had DSM al plannen om er samen met Shell een olieraffinaderij te bouwen. Toen dat niet doorging was er zelfs sprake van de bouw van een kerncentrale in het gebied. Vervolgens kwam DSM met plannen voor naftakrakers, ammoniakfabrieken en dergelijke. De helft van Berg zou afgebroken moeten worden omdat het te dichtbij lag en hoge geluidswallen zouden het lawaai tegen moeten houden. Het provinciebestuur was blij met de plannen.

Door het verzet van o.a. het Graetheidecomité weigerden de betrokken gemeenten het bestemmingsplan te wijzigen. Tot 2000 bleef DSM voortdurend roepen dat het terrein binnen enkele jaren nodig zou zijn en dat het om meer dan 6000 arbeidsplaatsen ging. Rond 2005 werd duidelijk dat DSM er nooit iets zou bouwen en kwamen andere plannen  uit de hoge hoed. Eerst was dat een researchcampus, gespreid over het hele gebied tussen Born en Geleen, met een lightrail die de verschillende locaties met elkaar zou verbinden. Daarna kwam er een grote energieopslag-centrale (OPAC) met bovengronds een groot waterbassin. Het bleek allemaal luchtfietserij.

Het Graetheidecomité pleit al 40 jaar voor een andere koers: verbetering van de leefomgeving. Meer natuur, meer mogelijkheden om een rondje te wandelen, van de Lexhy een wandelgebied maken, een ecologische verbinding tussen de Maas en het Limbrichterbos, enzovoorts.

Weer nieuwe plannen

Eind 2014 concludeerde het provinciebestuur dat het gebied Graetheide in de geplande vorm en omvang niet meer nodig is voor industrie. De gemeente Sittard-Geleen kreeg de opdracht om samen met Chemelot en de provincie een nieuw plan te maken. Dit nieuwe plan wordt op 10 mei a.s.gepubliceerd.

Er zijn geruchten dat Chemelot nu aast op het terrein ten noorden van de Urmonderbaan (de Lexhy). Door wijziging van de op- en afritten van de A2 in Urmond zou dat gebied bij het industrieterrein getrokken moeten worden. Wat van die geruchten waar is wordt duidelijk op 10 mei, drie dagen voor het 40-jarig jubileum van het Graetheidecomité.

Ook over deze nieuwe plannen, die al op 11 mei door Provinciale Staten besproken worden, zal discussie ontstaan. Want ook deze keer weet niemand bij Chemelot wat er  precies gebouwd moet gaan worden. Als er goede plannen zijn, waar de Limburgse bevolking iets aan heeft, zal niemand die willen tegen houden. Maar die discussie zal nog gevoerd moeten worden.

Om weer 40 jaar een gebied te reserveren voor industrie die er nooit komt is niet in het belang van de mensen die in de buurt wonen. Het Graetheidecomité zal nog wel even blijven bestaan.,

Cookieinstellingen