Actieve handhaving Ingezetenen-criterium per 1 juni

Foto: HH

Burgemeester Sjraar Cox heeft de raad en de coffeeshopeigenaren in Sittard-Geleen vandaag per brief laten weten dat hij heeft besloten over te gaan tot actieve handhaving van het Ingezetenen-criterium in Sittard-Geleen per 1 juni aanstaande.

Medio maart informeerde de burgemeester de gemeenteraad over zijn voornemen om wederom over te gaan tot actieve handhaving van het I-criterium. Burgemeester Sjraar Cox: “Op 7 april jl. is dit commissievoorstel behandeld in de commissie Handhaving Openbare orde, Veiligheid en Algemene bestuurlijke zaken (HOVA). Hier is gesproken over mijn voornemen en de argumenten die hieraan ten grondslag liggen. Tevens heb ik kennis genomen van de standpunten van de diverse fracties en de discussie die in de commissie heeft plaatsgevonden.”

Foutparkerende 'toeristen' uit Luxemburg, Frankrijk en België op Walramstraat in Sittard.
Foutparkerende ’toeristen’ uit Luxemburg, Frankrijk en België op Walramstraat in Sittard.

Bestrijding drugstoerisme

Volgens het I-criterium mogen coffeeshops enkel softdrugs verkopen aan inwoners van Nederland en niet aan mensen die niet in Nederland staan ingeschreven. Met deze maatregel bestrijdt de gemeente drugstoerisme en keren de coffeeshops weer terug naar het niveau van lokale voorzieningen. Bovendien moet het actief handhaven van het I-criterium leiden tot een afname van de door drugstoerisme veroorzaakte problemen en de daarmee gepaard gaande overlast voor omwonenden. Tot op heden is er in Sittard-Geleen niet actief gehandhaafd op het I-criterium. Vanuit openbare orde en veiligheid was daar geen aanleiding voor. In de loop van vorig jaar is het aantal drugstoeristen echter fors toegenomen.

Voorbereidingen met andere veiligheidspartners

Met 1 juni 2016 in zicht treft de gemeente in samenwerking met de andere veiligheidspartners de noodzakelijke voorbereidingen om over te kunnen gaan tot actieve handhaving van het I-criterium en eventuele (tijdelijke) negatieve- of neveneffecten te bestrijden. Als en voor zover die negatieve- of neveneffecten zich voordoen, wordt daartegen daadkrachtig opgetreden.

Zie ook:
» Gemeente gaat actief handhaven op I-criterium
» Coffeeshopbeleid op agenda commissie HOVA
» Vanaf juni enkel nog lokale klanten voor coffeeshops

Cookieinstellingen