Gemeente gaat actief handhaven op I-criterium

Foto: HH

Burgemeester Sjraar Cox heeft laten weten voornemens te zijn om over te gaan tot handhaving van het zogenaamde ingezetenen criterium, dat bepaalt dat alleen Nederlandse ingezetenen voor softdrugs terecht kunnen bij coffeeshops.

Deze koerswijziging wordt ingegeven door recente onderzoeksresultaten. Op basis daarvan concludeert de burgemeester dat een aanscherping van de uitvoering van het coffeeshopbeleid noodzakelijk is om het drugstoerisme in Sittard-Geleen aan te pakken.

Burgemeester Cox: “Volgens het Ingezetenencriterium mogen coffeeshops enkel softdrugs verkopen aan inwoners vanJNederland en niet aan mensen die niet in Nederland staan ingeschreven. Met deze maatregel bestrijden we drugstoerisme en keren de coffeeshops weer terug naar het niveau van lokale voorzieningen. Bovendien moet het actief handhaven van het I-criterium leiden tot een afname van de door drugstoerisme veroorzaakte problemen
en de daarmee gepaard gaande overlast voor omwonenden.”

Tot op heden is er in Sittard-Geleen niet actief handhavend opgetreden bij overtreding van het Ingezetenen-criterium. Vanuit openbare orde en veiligheid was daar geen aanleiding voor, omdat de overlast beperkt was. In de loop van vorig jaar is het aantal drugstoeristen echter fors toegenomen.

Maatregelen toepassing I-criterium
De maatregelen die genomen worden zijn gericht op bemoediging en ontmoediging: iedere niet-ingezetene moet weten dat het Ingezetenen-criterium in de gemeente wordt gehandhaafd. De focus zal liggen op zichtbare controles en communicatie.

Verder worden de coffeeshops diverse malen gecontroleerd op de juiste naleving van de gedoogcriteria. Strak en consequent handhavend optreden moet overtredingen van de gedoogcriteria en de Opiumwet tegengaan.

Het vaststellen en handhaven van het coffeeshopbeleid, waaronder de keuze om al dan niet te handhaven op het Ingezetenen-criterium, is een bevoegdheid die naar eigen inzicht van de burgemeester kan worden uitgeoefend. Dit betekent dat de burgemeester als zelfstandig bestuursorgaan de bevoegdheid heeft om te beslissen om over te gaan tot handhaven.

Nadat de leden van de commissie HOVA kennis hebben kunnen nemen van het voornemen, zal burgemeester Cox zijn definitieve besluit formuleren. Naar verwachting wordt het Ingezetenen-criterium actief gehandhaafd vanaf 1 juni 2016.

Cookieinstellingen