Aandacht NOS voor vliegtuigwrak Lilbosch

Foto: CC0

Met de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei en de herdenking van de bevrijding op 5 mei in het verschiet heeft de NOS afgelopen week filmopnames gemaakt in Echt.

De omroep besteedt aandacht aan niet geborgen vliegtuigwrakken en vermiste bemanningsleden uit de Tweede Wereldoorlog. De uitzending vindt plaats op zondag 1 mei tijdens het journaal van 20:00 uur.

In de late avond van 10 september 1942 crashte bij Abdij Lilbosch in Echt-Susteren de Britse bommenwerper Short Stirling W7630 MG-M. Van de bemanningsleden is bekend dat er twee omkwamen tijdens de actie, één werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers, één wist te ontsnappen en vier werden er vermist.

Voor de uitzending werden burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren en Marleen Jennissen, voorzitter van de Stichting Berging Stirling W7630 geinterviewd.

Burgemeester Hessels is geen voorstander van berging, de Stichting is dat uiteraard wel. De argumenten die zij daarbij aanvoert zijn de mogelijke aanwezigheid van de vier vermiste bemanningsleden en de veiligheid van de omgeving.

Er is een grote kans dat de stoffelijke resten van vier leden van de bemanning zich nog in het wrak bevinden. Dat zou de nabestaanden zekerheid geven over het lot van de vermisten en maakt het mogelijk de bemanningsleden alsnog een waardige laatste rustplaats te geven.

Verder bestaat een kans dat zich in of in de nabijheid van het wrak nog een tot drie duizendponders bevinden, waarvan niet duidelijk is welk type ontsteker daarop zit. In het meest ongunstige geval zouden die bommen op enig moment alsnog kunnen exploderen.

Burgemeester Hessels beroept zich op internationale afspraken om een veldgraf onaangeroerd te laten. Ook zijn de met een berging gemoeide kosten aanzienlijk. In een onderzoeksrapport wordt verder gesteld dat situatie rond de plek van de vliegtuigcrash veilig zou zijn. Twee onafhankelijke onderzoeken die in opdracht van de Stichting zijn uitgevoerd bestrijden dat echter.

De Stichting is een inzamelingsactie begonnen voor het bijeenbrengen van 30 procent van de door de Stichting verwachte totale kosten van de berging, die rond een half miljoen euro belopen. Wanneer het de Stichting lukt om dat bedrag in te zamelen is de gemeente Echt-Susteren bereid om een beroep te doen op een Rijksregeling, waarbij het Rijk de resterende 70 procent van de bergingskosten voor haar rekening neemt.

Mocht het lukken om het benodigde geld bijeen te brengen dan moet de abt van abdij Lilbosch ook nog toestemming verlenen zodat de bergingsploeg aan het werk kan op de gronden van de abdij. Vader Abt Dom Malachias van abdij Lilbosch, grondeigenaar van de crashplaats van de Britse bommenwerper, vindt het beter dat de vermiste bemanningsleden op de crashplaats blijven liggen. Wat de veiligheid betreft schaart hij zich achter het standpunt van de gemeente Echt-Susteren.

» Facebookpagina Stichting Berging Stirling W7630 
» Website Stichting Berging Stirling W7630

Cookieinstellingen