Vragen Stadspartij over Casa Piano

Casa Piano aan de Kerkstraat in Born
Casa Piano aan de Kerkstraat in Born
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op basis van artikel 38 van het Reglement van Orde heeft de Stadspartij aangegeven tijdens de raadsvergadering van donderdag 2 juni vragen te zullen stellen over de houding van het College van B&W tegenover Casa Piano in Born.

De gemeente heeft Casa Piano een dwangsom opgelegd omdat er in het pand van Sergio Klein horeca-activiteiten plaatsvinden die volgens het bestemmingsplan niet zijn toegestaan. Het gaat om Klein’s project Tutti Mangiare, waarmee hij alleenstaanden in Born en omgeving de gelegenheid biedt om tegen een kostendekkend tarief gezamenlijk een maaltijd te bereiden en te nuttigen. Zo onderhouden deze alleenstaanden sociale contacten en wordt voorkomen dat zij vereenzamen.

De oppositiepartijen SP, GroenLinks, OPA en de Stadspartij dienen vandaag een motie van treurnis in tegen de manier waarop de gemeente met Casa Piano en Tutti Mangiare omspringt. Tevens zijn er door de Stichting Sittard-Geleen-Born en door de Ouderen Adviesraad brieven naar het College van B&W en de gemeenteraad gestuurd waarin wordt gepleit voor een ruimhartiger beleid voor Casa Piano. De Stadspartij meldt dat in het Presidium van 25 mei j.l. hiervan mededeling is gedaan aan andere fracties, met het verzoek om uiterlijk maandag 30 mei 2016 aan te geven of behandeling van deze motie in de Raadsvergadering van 2 juni mogelijk is.

“Helaas heeft geen enkele coalitiefractie hierop gereageerd”, zegt fractievoorzitter Ton Raven van de Stadspartij. “Om te voorkomen dat een debat over het onderwerp Casa Piano door de meerderheid van de Raad niet op de Raadsagenda wordt toegestaan (zoals gebeurde in 2013 met het verzoek van de Stadspartij over hetzelfde onderwerp) wil de Stadspartij gebruik maken van het democratisch recht dat elk raadslid toekomt tot het verkrijgen van inlichtingen middels mondelinge beantwoording in de komende of de daarop volgende Raadsvergadering ex artikel 38 reglement van Orde.”

De Stadspartij wil weten waarom het College van B&W aan Casa Piano geen vrijstelling van het bestemmingsplan geeft voor deze “ondergeschikte afwijking” van het geldende bestemmingsplan, nu deze lokaliteit slechts enkele meters buiten het centrumgebied Born gelegen is. De partij vraagt zich af waarom het College sinds 2011 een confronterende houding tegenover ondernemer Sergio Klein aanneemt en waarom die houding totaal anders was bij Gardenz en KFC. Tenslotte vraagt de Stadspartij zich af waarom de gemeente Sittard-Geleen zoveel tijd in deze “ondergeschikte kwestie” steekt. Volgens Raven is de overschrijding van het bestemmingsplan door bestreden horeca-activiteit slechts van ondergeschikte aard en leidt het toestaan hiervan niet tot een duurzame ontwrichting van de rechtsorde in de rest van de gemeente.

Cookieinstellingen