Olijfoliespikkeltjesraadsel: OPA vraagt om meer onderzoek

Foto: Limburgcrossborders.com

Het olijfoliespikkeltjesraadsel houdt de gemoederen in de Geleense wijk Lindenheuvel nog altijd bezig.

Raadslid Jack Renet van OPA wil meer onderzoek naar de oorzaak van de bruinzwarte spikkeltjes op auto’s en vensterbanken in de Meidoornstraat in Geleen Lindenheuvel.

Dat zegt hij in een kort vraaggesprek met omroep L1.

In eerste instantie werd in de buurt gedacht dat de spikkeltjes, die vorige week werden ontdekt, van Chemelot afkomstig waren. Die verdenking is op zich niet vreemd, want in het verleden zijn in de Geleens wijk, die grenst aan het Chemelotterrein, wel vaker stoffen neergedaald die van een van de fabrieken op het bedrijventerrein afkomstig bleken te zijn. De spikkeltjes zijn slechts met de grootst mogelijke moeite weg te wassen met behulp van water en zeep.

Ook Chemelot zelf wilde natuurlijk graag weten door welke stof de bruinzwarte spikkeltjes zijn veroorzaakt en heeft daarop de vlekjes onderzocht. Dat was overigens nog niet zo eenvoudig, want het bleek zeer moeilijk om voldoende materiaal te verzamelen voor een goed onderzoek. Volgens dat onderzoek zijn de vlekjes door gemodificeerde olijfolie ontstaan. En die wordt niet op Chemelot verwerkt.

» Resultaat onderzoek naar bruin-zwarte spikkeltjes

Omdat Chemelot wellicht de bron van de vervuiling geweest zou kunnen zijn was het beter geweest als het onderzoek door een onafhankelijk onderzoeksbureau zou zijn uitgevoerd.

Renet, zelf chemicus, wil graag inzage in het onderzoeksrapport. De oorzaak is nog niet duidelijk, dus er is meer onderzoek nodig. De vervuiling zou volgens Renet ook veroorzaakt kunnen zijn door een overvliegend vliegtuig of door een langsrijdend voertuig dat op biobrandstof rijdt. Die mogelijkheden zijn nog niet onderzocht en dus is het olijfoliespikkeltjesraadsel van Lindenheuvel voorlopig nog niet opgelost.

 

Cookieinstellingen