Sinterklaas door burgemeester Cox hartelijk ontvangen in Geleen

Zaterdagmiddag hebben honderden kinderen Sinterklaas in Geleen een warm welkom bereid. De Goedheiligman werd door burgemeester Sjraar Cox ontvangen en toegesproken op het podium op de hoek van de Salmstraat en Raadhuisstraat.

Omdat de Sint – zoals altijd vergezeld door zijn Pietenband – ditmaal niet op zondag maar op zaterdag zijn jaarlijkse bezoek aan het centrum van Geleen bracht en er dus zaterdagmarkt was kon de ontvangst niet plaatsvinden op het bordes van het oude stadhuis. En mede vanwege de markt was de belangstelling voor de intocht van Sinterklaas dit jaar aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren.

Zowel voor als na de ontvangst maakte de Sint een rondgang door het centrum van de stad en tot slot was er een optreden van de Belgische kids-coverband De Spikids.

Demonstranten pro en contra Zwarte Piet

Tijdens zijn rondgang door de straten van het centrum passeerde Sinterklaas een groepje demonstranten die in een stil protest borden omhoog hielden tegen Zwarte Piet. Zij vinden Zwarte Piet in zijn huidige vorm racistisch.

De sfeer in de buurt van de anti-piet demonstranten was nogal gespannen. Die spanning werd vooral veroorzaakt door een groepje mannen die zeer duidelijk lieten merken het niet met de anti-piet demonstranten eens te zijn en gingen er pontificaal voor staan. Ze applaudisseerden luid toen Sint en zijn Pietenkapel daar voorbijtrokken. De in groten getale aanwezige politie zorgde dat de zaak niet escaleerde.

Een stuk verderop vond dan weer een pro-Pieten demonstratie plaats. De demonstranten van beide kampen zochten elkaar volgens afspraak niet op. Hét Grote Sinterklaasfeest ondervond per saldo amper hinder van de protesten.

Cookieinstellingen