Politie en FIOD doen invallen bij Islamitische stichtingen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Dinsdagochtend hebben politie en de Fiscale Inlichtingen en Opsporings Dienst (FIOD) onder leiding van het Openbaar Ministerie op 14 adressen in Zuid-Limburg invallen uitgevoerd.

Dat gebeurde in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar twee stichtingen die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij het witwassen van gelden: Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek en de Stichting Baby Care.

Het onderzoek is in 2015 gestart naar aanleiding van meldingen van mogelijke verdachte transacties.

Doorzoekingen

De doorzoekingen die momenteel worden uitgevoerd, vinden plaats in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Heerlen en Stein. Het merendeel van de locaties betreft woningen. Daarnaast worden enkele bedrijfspanden, een loods en een gebedshuis doorzocht. Het onderzoek richt zich volledig op de geldstromen van de betrokken stichtingen.

Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het is belangrijk dat poortwachters zoals banken, andere financiële instellingen, notarissen, accountants en belastingadviseurs hun verplichtingen in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) nakomen. Indien de transactie als ‘verdacht’ wordt aangemerkt dan kan deze onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.

Cookieinstellingen