“Zie je die vis daar?”

kopvoorn in de Geleenbeek in Sittard
kopvoorn in de Geleenbeek in Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op de brug bij de ingang van de parkeergarage onder Ligne heb je een mooi uitzicht op de schootsvelden tussen Ligne en de Begijnenhofwal. En op de vis in de beek.

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de afwerking van de openbare ruimte. De nieuwe brug tussen Ligneplein richting oude stadskern is bijna klaar en de oevers langs de beek zijn al voorzien van graszoden en dat maakt het plaatje meteen al een stuk fraaier.

Maar niet alleen op de schootsvelden valt veel beweging te zien. “Heb je die kanjer daar in de beek gezien?” vraagt een man in een scootmobiel, die vanaf de brug naar de beek tuurt. “Daar, bij die stenen, daar zit ie en er zitten ook twee kleinere exemplaren bij.” Met ‘ie’ verwijst hij naar een forse vis, toch gauw zo’n 35 centimeter lang, die met zijn kop tegen de stroom in ‘staat’. “Da’s kopvoorn, en die komt vanuit de Maas deze kant opgezwommen.”  zegt hij als een echte kenner. “Vroeger vingen we ze wel, met een kers aan een lijntje, drijvend op het water. Maar of dat hier mag, dat waag ik te betwijfelen.”

Het visseizoen voor barbeel, kopvoorn en winde is sowieso van 1 april tot en met 31 mei gesloten. “Of na de paaitijd in de Keutelbeek mag worden gevist? Geen idee!”

Cookieinstellingen