Zjweite oppe Sjtoumcursus Zittesj

Veel belangstelling voor  eerste Sjtoumcursus Zittesj
Veel belangstelling voor eerste Sjtoumcursus Zittesj
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Woensdagavond vond in een uitpuilend en zeer warm bovenzaaltje van café Schtad Zitterd een stoomcursus schrijven in het Sittards dialect plaats.

De cursus was een initiatief van Veldeke krènk Zitterd. Volgens Veldeke wordt het Sittards dialect tegenwoordig door veel meer mensen geschreven dan vroeger het geval was. Op internet en dan vooral op Facebook en Twitter ziet men vaak de mooiste verhalen langskomen in het Sittards dialect.

Daarbij valt op dat mensen twijfelen hoe een woord in het Sittards gespeld moet worden: ao of oa, ea of ae, öö of äö en hoe zit het met die accenten, om maar een paar valkuilen te noemen. De gratis stoomcursus zou daar meer duidelijkheid over verschaffen.

De animo voor deelname aan de cursus was groot, want een veertigtal cursisten – inclusief een paar leden van de Willy Dols Stichting, die zich eveneens beijvert voor het in stand houden en cultiveren van de streektaal – trotseerden de hitte en namen aan de bijeenkomst deel.

Vanwege de grote belangstelling voor deze stoomcursus wordt de cursus in het najaar waarschijnlijk herhaald.

Wie het werk van Veldeke krènk Zitterd waardeert kan voor 15 euro vriend worden van deze dialectkring. Aanmelden kan door een e-mail te sturen aan [email protected].

Cookieinstellingen