Jezuïetenkapel overgedragen aan de gemeente Sittard-Geleen

Zondagmiddag werd de geheel gerestaureerde Jezuïetenkapel op de schootsvelden in Sittard door de Stichting Jacob Kritzraedt overgedragen aan de gemeente Sittard-Geleen.

Het initiatief voor de restauratie van de in 1893 gebouwde kapel kwam van Lei Verheijen, die over de voormalige sacraments- en kerkhofkapel van de paters Jezuïeten in Sittard in 2010 een artikel publiceerde in het Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold.

Het plan kreeg handen en voeten dankzij de dit jaar 65-jarige Stichting Jacob Kritraedt, die zich beijvert voor het behoud van monumentale en monumentwaardige gebouwen in Sittard.

De restauratie bleek overigens een veel tijdrovender en lastiger klus dan aanvankelijk werd gedacht. Een belangrijke oorzaak daarvan was dat de achterzijde van het gebouwtje jarenlang door wildplassers is gebruikt als urinoir. Het metselwerk werd gerestaureerd en de binnenzijde van de kapel werd van nieuw stucwerk voorzien, waarna kunstenaar Jo Havenith aan het werk toog om de de kapel te voorzien van een fresco, die de ‘stroom van het leven’ uitdrukt. Nu dat werk gereed is werd het tijd om het beheer over de kapel over te dragen aan de gemeente. Dat werd in dank aanvaard door wethouder Noël Lebens.

Bij de door gemengd koor Synoidos en fanfare Sint Jan Leijenbroek opgeluisterde overdracht sprak Jules Hendriks, voorzitter van de Stichting Jacob Kritzraedt, de wens uit dat de gemeente de kapel snel de status van gemeentelijk monument zal verlenen en verder dat de kapel ook binnen de plannen voor de herinrichting van de schootsvelden een plek van rust mag blijven. “Als de schootsvelden dan toch heringericht gaan worden dan kan de cirkel rond de kapel worden ingevuld met kleine klinkertjes zoals die ook elders in het centrum zijn gelegd en kunnen er een paar zitbankjes bij worden geplaatst.”

De stichting heeft verder een drieluik laten drukken met informatie over het fresco in de Jezuïetenkapel.

De restauratie van de kapel en het aanbrengen van het fresco was mogelijk dankzij de steun van de Provincie Limburg, de Gemeente Sittard-Geleen, Bosman Infra, Cuba-Sittard, Hees Lights & Living, Laudy Bouw & Ontwikkeling B.V., Limburgse Monumentenstichting, Nicolas Reubsaet Stichting, Schildersbedrijf Marcel Heyligers, Sociëteit van Jezus in Duitsland, Sociëteit van Jezus in Nederland, Stichting Liebregts, Stichting Trevianum Scholengroep, Stichting Jacob Kritzraedt en vele anderen: particulieren, instellingen en bedrijven.

Cookieinstellingen