Nieuw woonzorgcomplex in centrum van Sittard

Uitzicht op hoek Odasingel - Haspelsestraat vanaf Dominicanenwal
Uitzicht op hoek Odasingel - Haspelsestraat vanaf Dominicanenwal
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Donderdag ondertekenden ZOwonen, Zuyderland en de gemeente Sittard-Geleen een grondovereenkomst voor een perceel aan de Odasingel in Sittard. Daar moet binnenkort een nieuw woonzorgcomplex verrijzen.

De eerste ideeën voor dat complex in het centrum van Sittard dateren van 2011. Volgens Zuyderland was Huize de Kollenberg – gebouwd in 1962 – stilaan aan vervanging toe. ZOwonen constateerde een groeiende behoefte aan zelfstandige woonruimte voor ouderen en voor een- en tweepersoons huishoudens. In samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen ontstond het plan voor de realisatie van het woonzorgcomplex aan de Odasingel, naast De Dominicaan. Daarmee wordt dan en passant ook de eerste fase van Zitterd Revisited afgerond.

Volgens wethouder Ruud Guyt hebben alle partijen nogal wat water bij de wijn moeten doen om het woonzorgcomplex (met 115 een- en tweepersoons appartementen en groepswoningen voor 32 mensen en 800 vierkante meter ruimte aan zorgfuncties) op de gewenste locatie mogelijk te maken.

Omdat ZOwonen er sociale huurwoningen in wil onderbrengen deed de gemeente concessies wat betreft de grondopbrengst. “Wanneer je er een ontwikkelaar op loslaat die er dure koopappartementen wil realiseren vertaalt zich dat in een veel hogere grondprijs dan nu is vastgesteld”, zegt wethouder Ruud Guyt. De transactie betreft een perceel van ruim 6300 vierkante meter dat door de gemeente voor 1,85 miljoen euro van de hand wordt gedaan. Wanneer er koop- of dure huurwoningen (buiten de sociale huursector) zouden worden gerealiseerd was de grondprijs naar verwachting 1,1 miljoen euro hoger geweest.

Desondanks weet ZOwonen nu al dat de verhuur van de woningen verliesgevend zal zijn, zo laat directeur Ton Mans weten. Dat de corporatie toch instapt wordt ingegeven door de overtuiging dat ook ouderen met een smallere beurs dicht bij het centrum moeten kunnen wonen. De huur komt beduidend onder de grens van 710 euro per maand te liggen, zo laat hij weten.

Het nieuwe woonzorgcomplex: de twee roze blokken onderaan de illustratie.

Eind 2015 werd al bekend dat de plannen voor het woonzorgcomplex zowel door de gemeente, ZOwonen als Zuyderland werden gedragen. Sinds 2011 zijn er studies verricht naar de eisen en wensen waaraan het complex moet voldoen en op basis daarvan is er een budget berekend. Met dat pakket informatie wordt nu een aannemer gezocht. Verwacht wordt dat het woonzorgcomplex eind 2019 open gaat. Voor Huize de Kollenberg zoekt Zuyderland daarna een passende andere bestemming.

Cookieinstellingen