Regen houdt bezoekers Open Grensmaasdag niet tegen

Vandaag werd tussen Schipperskerk en Illikhoven de Open Grensmaasdag gehouden. Ondanks het slechte weer trok het evenement veel belangstellenden.

Het project Grensmaas is omvangrijk en moet er toe leiden dat de kans op overstromingen zoals die in 1993 en 1996 plaatsvonden sterk wordt verkleind. Daartoe krijgt de rivier meer ruimte, er worden dijken verhoogd, er wordt grind gewonnen in het gebied en vervolgens wordt de natuur hersteld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bijzonder materieel voor grondverzet en grindwinning.

Wat opvalt op het Trierveld tussen Illikhoven en Schipperskerk is de enorme grindpuist die er ligt en die op verwerking wacht door de twee grote installaties die in de speciaal daarvoor aangelegde werkhaven liggen. De grote transporttrucks, draglines en graafmachines steken er een beetje iel tegen af. Ze gaan verloren in het landschap wanneer je ze vanaf de top van het depot gadeslaat.

Tijdens de open dag kon het publiek zich laten informeren over alle aspecten van het Grensmaasproject. Bezoekers konden meerijden met de grote vrachtwagens, een demonstratie van een dragline bijwonen, een rondleiding krijgen bij de werkhaven en de grindverwerkingsinstallaties, tijdens een huifkarrit een blik werpen op de natuurverruiming, met een dubbeldekker naar de hoogwaterbrug bij Illikhoven en met een rondvaartboot een tochtje maken over het Julianakanaal, inclusief op- en afschutten in de sluizen van Born en er waren flightboard-shows in de haven.

Verder waren er demonstraties door de modelvliegtuigclub Swentibold die in het gebied haar vliegveldje heeft, en konden zandsculpturen worden bewonderd. Zaate hermeniekes, fanfares en harmonieën zorgden voor muzikale intermezzo’s.

Cookieinstellingen