Op naar een Europees keurmerk voor de Limburgse vlaai

Foto: Els Diederen [CC-BY-SA-3.0]

Echte bakker Marcel Roubroeks uit Sittard ijvert samen met een aantal andere bakkers voor een Europees keurmerk voor de échte Limburgse vlaai.

Dat meldt 1Limburg.nl.

Nu worden er te veel baksels onder de noemer Limburgse vlaai, vlaai uit Limburg of Limburger vlaai verkocht die die titel absoluut niet verdienen. Dat moet met het Europees keurmerk straks niet meer mogelijk zijn.

Vlaaien die voldoen aan het Europese keurmerk voor Limburgse vlaai moeten voldoen aan een aantal strikte eisen op het gebied van grootte, vulling, gebruikte ingrediënten en gewicht. Bovendien moeten ze zijn gemaakt op Limburgse bodem.

Verwacht wordt dat het keurmerk nog zo’n twee jaar op zich zal laten wachten. Dan kunnen controleurs – gekscherend al de  ‘vlaaienpolitie’ genoemd – aan de slag met het handhaven van de regels die het Europees Keurmerk stelt door steekproefsgewijs de verkochte vlaaien te controleren.

Cookieinstellingen