Eerste editie Limburgse Maestro groot succes

Het publiek in een nagenoeg uitverkochte schouwburg liet gisteravond middels een minutenlang applaus zijn waardering blijken voor de eerste editie van de Limburgse Maestro.

Het door de Philharmonie Sittard georganiseerde concert kende een bijzondere mix van entertainment, politieke kwinkslagen en uiteraard hoogwaardige muzikale concertstukken. De vijf Maestro’s – op het laatste moment moest architecte Francine Houben wegens ziekte verstek laten gaan – verwonderden het publiek met hun dirigeerkunsten. De voorbereidingen en dirigeerlessen van de dirigent van de Philharmonie Ingeborg Stijnen bleken duidelijk effect gehad te hebben op de dirigeerkunsten van oud-minister Maria van der Hoeven, burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake, haar college uit Sittard-Geleen Sjraar Cox, Nederland’s bekendste horeca-ondernemer Camille Oostwegel en provinciaal député Ger Koopmans.

De fraaie vertolking van Schindlers List door Annemarie Penn-te Strake samen met vioolsolist Enzo Kok zorgde voor kippenvel. Het optreden van Ger Koopmans die het publiek actief verzocht om mee te zingen en te klappen tijdens zijn directie van de Radetzky Mars was een ander maar evenzeer gewaardeerd uiterste.

De jury, bestaande uit voorzitter dirigent Jan Cober, musicalster Suzan Seegers en muziekpublicist en schrijver Jos Frusch, was kritisch doch rechtvaardig en erkende dat alleen al het aangaan van de uitdaging om op de bok te staan een lovenswaardige prestatie was. De Maestro’s genoten zichtbaar van elk optreden en brachten deze sfeer schijnbaar moeiteloos over de volle schouwburgzaal.

De muzikale avond stond, zoals bij de Philharmonie Sittard inmiddels gebruikelijk is, ook in het teken van het goede doel. Voor de Limburgse Maestro was gekozen voor de stichting Muziek Jong voor Oud. Zij organiseert sinds 2007 jaarlijks vele concerten in zorginstellingen en begeleidt jonge musici om hun eigen artistieke identiteit te ontwikkelen op een kwalitatief hoog niveau. Dankzij de inkomsten uit de kaartverkoop, de bijdrage vanuit de Vrienden van de Phil (Sociëteit) en verschillende sponsoren, kon president van de Philharmonie Paul Paques een mooie cheque van 6.000 euro overhandigen aan Fenna Ograjensek van de stichting Muziek Jong voor Oud.

Mooie cheque voor stichting Muziek Jong voor Oud © Marion Willemsen

Uiteindelijk mochten Annemarie Penn-te Strake en Ger Koopmans in een spannende finale uitmaken wie zich de Limburgse Maestro van 2018 mocht noemen. Annemarie Penn-te Strake wist de jury het meest te overtuigen met haar directie van de triomfmars uit Aïda. Zij ontving dan ook de gouden dirigeerstok uit handen van juryvoorzitter Jan Cober. Hij vatte de avond misschien wel het meest pakkend samen door te stellen dat de aanwezige Maestro’s “met hun oren hebben gehoord en met hun hart hebben geluisterd”.

Gouden baton (dirigeerstok) voor Annemarie Penn-te Strake © Marion Willemsen

In de foyer van de schouwburg vroegen vele bezoekers zich al af of er volgend jaar een tweede editie volgt van de Limburgse Maestro. Daarover heeft het Philbestuur nog geen besluit genomen. Wie het harmonie-orkest van de Philharmonie weer in de schouwburg wilt zien is van harte welkom tijdens Brell & Brass op 8 april 2018.

Cookieinstellingen