Voordeel voor eigenaren van monumenten in Sittard-Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen heeft een abonnement afgesloten met de Monumentenwacht Limburg.

Dit betekent dat eigenaren van monumenten in Sittard-Geleen voordelig gebruik kunnen maken van de kennis en kunde van de Monumentenwacht.

“Met het abonnement geven we de eigenaren van monumenten een extra steuntje’, zegt wethouder voor monumenten Noël Lebens. “Dat is goed, want monumenten zijn belangrijk om onze geschiedenis te bewaren en zichtbaar te maken. Een monument bezitten neemt extra kosten met zich mee. Op deze manier komen we als gemeente tegemoet in het dragen van deze kosten”.

Collectief abonnement

Het collectieve abonnement op Monumentenwacht Limburg is voor eigenaren van monumenten gratis. Eigenaren kunnen op basis van dit gratis abonnement tevens tegen gereduceerd tarief (€35 per uur in plaats van €85 per uur) een inspectie laten uitvoeren van hun pand. De inspectie gebeurt door ervaren vakmensen met veel kennis van historische gebouwtechnieken en -materialen. Tijdens de inspectie verrichten zij meteen eenvoudige maar belangrijke herstel- en onderhoudswerkzaamheden, zoals het schoonmaken van verstopte goten en afvoeren. Van de inspectie wordt een rapport gemaakt met een compleet beeld van de bouwtechnische staat van het monument en een overzicht van het te plegen onderhoud op de korte en langere termijn.

Gevelonderzoek

Verder voert Monumentenwacht Limburg in de gehele gemeente een zogenaamd “gevelonderzoek” uit. Medewerkers van Monumentenwacht fotograferen hiervoor de gevelaanzichten van monumentale panden. Zo wordt globaal de algemene staat opgenomen van alle Sittard-Geleense monumenten.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over Monumentenwacht Limburg en hun werkzaamheden vindt u op www.monumentenwachtlimburg.nl.

Cookieinstellingen