Gerechtshof: gemeente niet schuldig aan dood Geleense kapper

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

Het gerechtshof in Den Bosch heeft in een civiele procedure de gemeente Sittard-Geleen vrijgesproken van schuld aan de dood van kapper Jack Stein uit Geleen.

De Geleense kapper overleed op 10 maart 2010 in zijn kapsalon in Geleen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging.

Volgens de familie van de kapper viel dat de gemeente Sittard-Geleen als eigenaar en verhuurder van het pand aan de Tunnelstraat in Geleen te verwijten: die zou nalatig zijn geweest wat betreft het onderhoud aan de CV-installatie. Stein zou daar vaker dan eens klachten over hebben ingediend. Het OM seponeerde de zaak omdat er sprake zou zijn van een ongeluk.

Door onbekende oorzaak was de rookgasafvoerbuis los komen te hangen, waardoor koolmonoxide niet werd afgevoerd. Een verzoek van de familie om het strafrechtelijk onderzoek te heropenen werd afgewezen, waarop een civiele procedure werd gestart. Ook daar ving men bot: de kantonrechter wees de vorderingen van de familie af. In het daarop aangespannen hoger beroep werd het gerechtshof bereid gevonden om meer onderzoek te doen naar de bevindingen en conclusies van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) dat de zaak in 2010 heeft onderzocht.

Het gerechtshof concludeert naar aanleiding van dat onderzoek onder meer: “Er is alles bij elkaar geen enkele aanwijzing dat de rookgasafvoerbuis spontaan, dat wil zeggen enkel als gevolg van de staat waarin de cv-installatie zich bevond en zonder van buiten komend handelen, is losgeraakt. Waardoor deze dan wel is losgeraakt, met het fatale gevolg daarvan, is bij alle onderzoek dat inmiddels is uitgevoerd niet opgehelderd.”

Daarom kan niet worden gezegd dat de koolmonoxidevergiftiging die op 10 maart 2010 is opgetreden het gevolg is van wanprestatie of onrechtmatig handelen van de kant van de gemeente. De gemeente is uit dien hoofde dan ook niet aansprakelijk voor de schade die daardoor is ontstaan, zo stelt het hof..

» volledige uitspraak

Cookieinstellingen