Groot Buuttegala in schouwburg De Domijnen

Foto: KampsVanBaar Buuttegala

Op woensdag 31 januari vindt in schouwburg De Domijnen in Sittard voor het tweede jaar in successie het KampsVanBaar Beekdaelen Buuttegala plaats.

Tijdens deze avond treed een mix van Limburgse buuttereedners en Brabantse tonpraters voor u op. Dat wordt gegarandeerd lachen, gieren, brullen…

De organisatie van deze bonte buutte-avond is in handen van C.V. de Schinöster. Voor de pauze is het aan de Limburgse buuttereedners om de zaal op z’n kop te zetten, na de pauze maakt u kennis met hun Brabantse tegenhangers.

Mede-organisator en presentator van deze bijzondere avond is Phil Boonen: “Het idee om deze avond te organiseren is ontstaan toen Frank Vroomen (een paar jaar geleden tweede tijdens het Limburgs Buuttekampioenschap) en ik merkten hoeveel vraag er elk jaar is naar kaarten voor de finale van het Limburgs Buuttekampioenschap.”

Nu zou je denken dat er in de aanloop naar carnaval toch wel genoeg avonden zijn waarop liefhebbers van het genre aan hun trekken kunnen komen. Phil: “Er zijn genoeg en misschien zelfs wel te veel buutteavonden en -gala’s. Maar er zijn geen of amper avonden waarop ‘de buut’ volledig centraal staat. Door deze avond in de schouwburg te beleggen komt de volledige aandacht terecht bij de artiesten. Het geluid is goed, de belichting is mooi en artiesten en publiek ondervinden geen hinder van rumoer van obers die bestellingen opnemen of brengen en publiek dat achter in de zaal bij de bar is blijven hangen. Artiesten krijgen op deze avond ook ruim de tijd en zijn niet gebonden aan 11 minuten.”

Op de vraag waarom er ook Brabantse tonpraters op het toneel verschijnen antwoordt Phil dat het boeiend is om de verschillen tussen de Limburgse buuttereedner en zijn Brabantse evenkie te zien. “Verder was het idee om het beste van twee werelden te brengen. Er zit namelijk flink verschil tussen de Brabantse tonpraters en Limburgse buuttereedners.”

Voor de pauze staan Jan Geraedts (oud kampioen en weer helemaal terug na een periode met gezondheidsperikelen) en Bjorn Smits, de winnaar van de finale 2018 van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen 2018. “Voor de pauze is er dan nog een derde optreden. Na de pauze hebben we de Brabants kampioen van 2017 en finalist van 2018, Dirk Kouwenberg. De avond wordt afgesloten door Andy Marcelissen, een van de meest succesvolle Brabantse tonpraters, ook bekend van zijn grappige dichtbundels.”

De avond wordt muzikaal omlijst door The Legendary RBR Bigband Sensation van Bart Storcken, Roger Haane en Roel van Wijk.

Behalve tijdens de voorstelling op 31 januari in schouwburg De Domijnen in Sittard staan de buuttereedners en tonpraters op 5 februari ook in Heerlen op de planken. De voorstelling in Heerlen is nagenoeg uitverkocht, in Sittard zijn nog kaarten te verkrijgen.

» Kaarten bestellen voor Sittard, 31 januari

Cookieinstellingen