‘Laat minister criminele motorclubs verbieden’

Foto: Jacob Hahury (Ride Out 2013 Jacob Hahury dsc_8861_1_online) [CC BY-SA 2.0] via Wikimedia Commons

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de minister voor Rechtsbescherming de mogelijkheid geven om criminele motorclubs te verbieden, als die een ernstig gevaar voor de samenleving vormen.

Clubs zouden dan alleen achteraf zo’n besluit kunnen aanvechten bij de rechter.

Volgens de PvdA, die het voortouw neemt bij het initiatiefwetsvoorstel, voelen de motorclubs zich “onaantastbaar” en lappen ze alle regels aan hun laars. “De dekmantel dat ze een gezamenlijke hobby uitvoeren gelooft niemand meer”, aldus Kamerlid Attje Kuiken.

Van een gevaar voor de samenleving is sprake als leden van een club “hun wandaden structureel in het kader van de vereniging plegen, en als de vereniging hier niets tegen doet”, zo lichten PvdA, CDA, VVD, ChristenUnie en SGP het plan toe. Een motorclub die door de minister wordt verboden kan dan wel nadien naar de rechter stappen.

De PvdA weet behalve de SGP dus ook drie regeringspartijen aan haar zijde. De vierde coalitiepartij, D66, wil criminele motorclubs ook verbieden, maar vindt dit voorstel voorbarig. Volgens de sociaal-liberalen heeft het Openbaar Ministerie immers recent successen geboekt met een verbod op twee motorclubs. “Maar die zijn door de rechtbank verboden”, benadrukt een woordvoerder. “In het initiatiefwetsvoorstel krijgt de minister de bevoegdheid alle rechtspersonen te verbieden en is er pas achteraf controle door een rechter. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan.”

Cookieinstellingen