Ruimere jas voor G.V. Swentibold: de Mikojel sporthal

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

G.V. Swentibold, met 1200 leden ruim de grootste vereniging in de gemeente Sittard-Geleen en bovendien een van de oudste verenigingen van Nederland, krijgt ruimere huisvesting.

Momenteel maakt de vereniging gebruik van de gymzaal van de voormalige Agnesschool op de Leyenbroekerweg 15a in Sittard. Deze accommodatie is eigenlijk ongeschikt voor zo een grote vereniging, die haar leden een breed palet aan activiteiten biedt, variërend van turnen tot uiteenlopende dansvormen.

Door de verhuizing van Zuyd Hogeschool naar Ligne zijn zowel Sportcentrumlaan 35 (onderwijsgebouw) als Sportcentrumlaan 37 (Mikojel sporthal) vrijgevallen. Het onderwijsgebouw is inmiddels gesloopt. De vrijgekomen ruimte wordt heringericht met groen.

Voor de sporthal is onderzocht of deze alternatieve huisvesting zou kunnen bieden aan gymnastiekvereniging Swentibold. De huidige accommodatie aan de Leyenbroekerweg 15a is niet toekomstbestendig en maakt onderdeel uit van de Actualisatie Zitterd Revisited en was dan ook bedoeld als tijdelijke huisvesting.

De kosten voor het geschikt maken van de Mikojel sporthal als monofunctionele sportaccommodatie voor G.V. Swentibold belopen ruim 1 miljoen euro. Omdat een dergelijke investering gerechtvaardigd wordt geacht vanwege de programmadoelstellingen, het verenigingsbelang en de besparing ten opzichte van nieuwbouw, heeft de gemeenteraad – ondanks de precaire financiële situatie van de gemeente – ingestemd met het beschikbaar stellen van een krediet van 582.728 euro als aanvulling op het reeds eerder toegekende krediet van 475.000 euro voor de verbouwing van de sporthal.

De kosten van inrichting en verhuizing zijn voor rekening van G.V. Swentibold.

Voor het aanvullend krediet van 582.728 euro bestaat dekking in de gemeentelijke begroting: 180.000 euro komt ten laste van het restant investeringsprogramma Sport (jaarschijf 2017). Het overblijvende bedrag van 402.778 euro wordt doorberekend in de huur. Na het opknappen van de hal betaalt G.V. Swentibold een jaarhuur van 64.000 euro. Volgens wethouder Ruud Guyt is G.V. Swentibold blij met deze oplossing. Dat geldt ook voor de gemeente omdat er een nieuwe bestemming voor de sporthal is gevonden en de hal dus kan blijven staan. Slopen van de hal had de gemeente 300.000 euro gekost.

De gemeenteraad moet het voorstel voor het aanvullend krediet in de raadsvergadering van 21 juni nog formeel bekrachtigen. Het is de bedoeling om nog dit jaar te beginnen met het opknappen van de Mikojel sporthal. De oplevering wordt verwacht in het verenigingsjaar 2019-2020.

Cookieinstellingen