Coalitieakkoord Sittard-Geleen gepresenteerd en getekend: Samen Duurzaam

6 van de 7 wethouders 2018-2022
6 van de 7 wethouders 2018-2022
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Een nieuwe bestuursstijl met veel aandacht voor de dialoog met inwoners, een belangrijke plek voor duurzaamheid en gezonde en tevreden inwoners in een leefbare en toekomstbestendige gemeente.

Dat zijn de hoofdpunten uit het coalitieakkoord ‘Samen Duurzaam. Samenwerken aan een gezonde gemeente’, dat vandaag door gob, GroenLinks, DNA, SP, PvdA, VVD en SPA werd ondertekend en gepresenteerd.

Ondertekening van het coalitieakkoord 2018-2022: Samen Duurzaam door – v.l.n.r. Ivo Tillie (SP), Paul Kubben (PvdA), Kim Schmitz (GroenLinks), Pieter Meekels (gob), Jos Bessems (DNA), Rob Schormans (VVD) en Jack Renet (SPA).

Het gaat om een akkoord op hoofdlijnen, met ruimte voor aanpassingen. Het is een programma voor en straks ook van de Sittard-Geleense samenleving. Want nadere invulling en uitwerking van het coalitieprogramma vindt plaats door het akkoord te bespreken met gemeenteraad, inwoners, verenigingen en stakeholders uit het bedrijfsleven, het onderwijs en maatschappelijke organisaties. Dat gebeurt na de zomervakantie.

Duurzaamheid vormt een rode draad in het coalitieakkoord vanwege de grote impact op maatschappelijke ontwikkelingen voor zowel inwoners, milieu als economie. Een open en collegiale bestuursstijl is eveneens een belangrijk speerpunt waarbij besturen met, voor en door de inwoners centraal staat. Voor de coalitie staat voorop dat Sittard-Geleen een leefbare en toekomstbestendige gemeente is, waar het aantrekkelijk wonen is en waar een beter sociaal evenwicht een belangrijke opgave is. Dat alles uiteraard in het besef dat de financiële positie van de gemeente beter kan.

7 opgaven

De zeven partijen die het coalitieakkoord hebben opgesteld hebben naast bovenstaande speerpunten zeven opgaven geformuleerd voor Sittard-Geleen:

  1. Een gemeentebestuur met en voor de inwoners
  2. Vooroplopen naar een duurzame toekomst
  3. Gezond en veilig in een sociale gemeente
  4. Wonen en leven in Sittard-Geleen
  5. Ontspannen en genieten in Sittard-Geleen
  6. Een duurzame economie voor werk en innovatie
  7. Financien duurzaam op orde

Per opgave zijn acties en onderzoeken genoemd die de komende tijd worden uitgevoerd. Ook de wijze waarop inwoners betrokken worden, is beschreven. Besluiten uit het verleden t.a.v. projecten die nog beïnvloedbaar zijn, zullen op grond van de financiële situatie van de gemeente herijkt worden. In de duurzaamheidsparagraaf staat, naast een versnelde uitrol van Het Groene Net, nadrukkelijk dat Graetheide groen blijft en dat compensatie moet plaatsvinden voor uitbreiding van bedrijvigheid op Lexhy.

Vanuit het oogpunt van gezondheidsbevordering steunt de coalitie het hand haven van een zwemvoorziening voor doelgroep- en educatief zwemmen op de locaties Het Anker en De Nieuwe Hateboer, indien dit financiëel haalbaar is. De bestaande 400-meter schaatsbaan bij Glanerbrook blijft in ieder geval open totdat er definitieve keuzes zijn gemaakt over de toekomstige omvang van de schaatsvoorziening.

Er komen extra boa’s, een experiment waarbij inwoners met een bijstandsuitkering mogen bijverdienen, experimenten met vernieuwende woonvormen en verkeersproblemen in de wijk worden aangepakt. Er wordt niet bezuinigd op het onderhoud in de open bare ruimte. Tevens wordt de dienstverlening voor verenigingen die evenementen organiseren verbeterd.

Vanuit de verantwoordelijkheid als centrumgemeente blijft Sittard-Geleen zich inzetten voor regionale samenwerking.

Verder route van het akkoord

Op woensdag 6 juni vindt een extra raadsvergadering plaats waarin de wethoudersbenoeming op de agenda staat en het coalitieakkoord officieel aan de gemeenteraad van Sittard-Geleen wordt aangeboden. Op 21 juni vindt een inhoudelijke bespreking van het akkoord plaats, waarna op 5 juli het op basis daarvan bijgestelde akkoord ter vaststelling wordt geagendeerd. In het derde kwartaal wordt het akkoord met de belangrijkste stakeholders in de gemeente en met inwoners en verenigingen besproken. Eind dit jaar is het definitieve programma dan klaar.

Samenstelling College van B&W

De coalitiepartijen vormen een college met 5,5 fte wethouders. Dat wordt ingevuld door zeven personen. Het college van B&W ziet er met voorlopige portefeuilleverdeling als volgt uit:

  • Burgemeester Sjraar Cox
    Algemene zaken, Samenwerking, Openbare orde en Veiligheid
  • Pieter Meekels (gob 1,0 fte) 1e loco-burgemeester
    Stedelijke ontwikkeling, Economie en Middelen
  • Leon Geilen (gob 1,0 fte) 2de loco-burgemeester
    Gezondheid, Leefomgeving, Inwonerparticipatie en Communicatie
  • Kim Schmitz (GroenLinks 1,0 fte) 3de loco-burgemeester
    Duurzaamheid, Armoedebestrijding en Omgevingsbeleid
  • Jos Bessems (DNA 0,75 fte) 4de loco-burgemeester
    Binnenstedelijke ontwikkeling, Cultuur en Sport
  • Felix van Ballegooij (SP 0,75 fte) 5de loco-burgemeester
    Sociale zaken en Leefbaar wonen
  • Eefje Joosten (WD 0,5 fte) 6de loco-burgemeester
    Dienstverlening en Mobiliteit
  • Berry van Rijswijk (gob 0,5 fte) 7de loco-burgemeester
    Jeugd, Onderwijs en Evenementen

Op de foto boven dit bericht zit Ivo Tillie voor de vorm even op de plek van Felix van Ballegooij, die vandaag niet aanwezig kon zijn

Het nieuwe College van B&W wordt officieel benoemd tijdens de gemeenteraadsvergadering van 6 juni aanstaande.

Cookieinstellingen