Stand van zaken oostelijke schootsvelden

Wijnbouw, ook als hobby, zoals op de schootsvelden in Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het eerste deel van de herinrichting van de oostelijke schootsvelden is zo goed als klaar.

Het nieuw ingerichte volkstuincomplex is overgedragen aan het bestuur van Volkstuinvereniging De Gats. Er zijn hier en daar nog wat afwerkingspunten. Die worden de komende tijd opgepakt.

Na de zomervakantie start de restauratie van drie historische bouwwerkjes in het gebied. Deze zijn op verzoek van de historische verenigingen blijven staan. Een cultuurhistorische inspectie heeft uitgewezen dat ze in slechte toestand verkeren. De gemeente laat ze na de zomervakantie restaureren. Zo blijven ze goed bewaard voor het nageslacht.

Binnenkort start ook het historisch onderzoek naar het in het gebied gelegen Fort Sanderbout. Fort Sanderbout is vermoedelijk gebouwd rond het jaar 1500. Het is een voormalig bastion in de vestingwerken van Sittard en het laatste bolwerk waarvan nog restanten aanwezig zijn. Het verdedigingswerk is in de tweede helft van de zestiende eeuw waarschijnlijk omgebouwd tot bastion. Waarschijnlijk, want Fort Sanderbout geeft zijn geschiedenis niet zo maar prijs. Daar is veel onderzoek voor nodig. Recent archeologisch onderzoek heeft het bestaan aangetoond van een rondeel/bastei met een doorsnede van maar liefst 40 meter. Ongekend groot voor een klein vestingstadje als Sittard. Nader archeologisch, bouwhistorisch en archiefonderzoek wordt aangezet om de geschiedenis verder te ontdekken.

Reacties

article
134616
Het eerste deel van de herinrichting van de oostelijke schootsvelden is zo goed als klaar.
https://sittard-geleen.nieuws.nl/nieuws/20180606/stand-zaken-oostelijke-schootsvelden/
2018-06-06T20:07:27+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2018/06/06180521/oostelijke-schootsvelden-1.jpg
Oostelijke Schootsvelden
Gemeenteberichten, Nieuws