Leerlingen BS Leyenbroek bedenken multifunctioneel olieplatform

In het kader van de Generation Discover bright ideas challenge hebben basisschoolleerlingen uit het hele land creatieve oplossingen bedacht voor mondiale uitdagingen op het gebied van energie, water en voedsel.

Creatieve oplossingen voor mondiale uitdagingen

De drie regiowinnaars van de uit de regio Zuid-Nederland zijn leerlingen van basisschool Leyenbroek uit Sittard en de Eindhovense basisscholen De Startbaan en Slingertouw. Ze bedachten een multifunctioneel olieplatform op zee, een innovatieve prullenbak om etensresten te hergebruiken en een robot die water opvangt en zuivert.

Het team van basisschool Leyenbroek bedacht een multifunctioneel zelfvoorzienend olieplatform op zee, dat wind- en zonne-energie opwekt en water zuivert.

Wetenschap en technologie verplichte vakken in 2020

Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen hierbij te ondersteunen, heeft Shell samen met leerkrachten en andere partners de Generation Discover bright ideas challenge ontwikkeld. Via een online lesprogramma en de wedstrijd komen basisschoolleerlingen van de bovenbouw in een vroeg stadium in aanraking met wetenschap en technologie. Ze worden uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken die bijdragen aan de internationale Duurzame Ontwikkelingsdoelen op het gebied van energie, water en voedsel. Zo leren ze dat ze met slimme ideeën een positieve impact op de samenleving kunnen hebben.

Tekort aan technisch talent

Anne Schreuder, MVO Manager bij Shell, licht toe: “Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is er een groeiend tekort aan technisch talent. We vinden het belangrijk een steentje bij te dragen aan het stimuleren van technisch onderwijs en scholieren de mogelijkheden van wetenschap en technologie te laten ontdekken. Met het Generation Discover programma en de bright ideas challenge doen we dit op een educatieve en interactieve manier.”

De winnende ideeën uit de regio Zuid-Nederland

Het winnende idee in de categorie energie is een team van basisschool Leyenbroek, zij bedachten een multifunctioneel zelfvoorzienend olieplatform op zee, dat wind- en zonne-energie opwekt en water zuivert. Leerlingen van basisschool De Startbaan bedachten de Dumpit 3000, een openbare prullenbak met een ingebouwde vriezer. Voedselresten worden gekoeld en gedoneerd aan mensen die extra voedsel goed kunnen gebruiken. In de categorie water won het idee van leerlingen van basisschool Slingertouw, zij bedachten een waterrobot die regenwater opvangt en zuivert, maar ook de planten in de tuin water kan geven.

Een van de winnende ideeën kwam uit de klas van Robin de Bruijn. Hij geeft les op basisschool de Startbaan in Eindhoven en licht toe: “Het is gaaf om te zien wat voor verfrissende oplossingen de leerlingen bedenken. Dit lesprogramma daagt de leerlingen uit, stimuleert creativiteit en brengt ze op een speelse manier in aanraking met technisch onderwijs. We zien dat ze er daar veel plezier aan beleven.”

Generation Discover festival

Uit meer dan duizend nationale inzendingen zijn vijftien regiowinnaars gekozen. Op 17 oktober worden op de eerste dag van het vijfdaagse Generation Discover festival op het Malieveld in Den Haag, de drie landelijke winnaars en de publiekswinnaar bekendgemaakt. De bezoekers van het festival krijgen de kans om de ideeën van de winnaars via een virtual reality-ervaring zelf te beleven.

Benieuwd naar het resultaat van alle vijftien regiowinnaars? Bekijk hun inzendingen hier.

Cookieinstellingen