Fritschy-Stadscultuurprijs Sittard-Geleen

Foto: CC0 via Pxhere

Dit jaar wordt weer de tweejaarlijkse Fritschy-Stadscultuurprijs Sittard-Geleen uitgereikt. Het is de vierde keer dat de prijs wordt uitgereikt.

De uitreiking gebeurt door de Stichting Fritschy-prijs in samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen. De prijs is bestemd voor iemand die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het (Limburgse) culturele leven, met dit jaar de discipline Architectuur als thema. Eerder was de prijs gewijd aan de beeldende kunst. In 2012 was het thema Documentaire, in 2014 Poëzie en in 2016 draaide het om spotprenten.

De Fritschy-Stadscultuurprijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro. Daarnaast wordt een Publieksprijs ter grootte van 1000 euro uitgereikt. Op 27 en 28 oktober en op 3 en 4 november wordt in het Mariapark in Sittard een expositie ingericht met foto’s, maquettes en tekeningen van alle voor de prijs genomineerde gebouwen. Voor de publieksprijs kan tijdens deze expositie door bezoekers worden gestemd. De expositie is gratis toegankelijk.

In de discipline Architectuur zijn dertien projecten genomineerd, voorgedragen door gemeenten in de Westelijke Mijnstreek op het gebied van bijzondere utiliteitsbouw- en/of bijzondere woningbouw, die werden gerealiseerd in de periode 2000-2017. De focus ligt op projecten waarin renovatie en transformatie uitdrukking geven aan het concept van duurzaam bouwen.

In het bijzonder wordt gelet op de volgende criteria:

  • Traditie versus hedendaagse opvatting; behoud van het originele in structuur en detail; toekomstgerichtheid door inpassing nieuwe functie en aandacht voor energieverbruik.
  • Verschijningsbeeld in de omgeving; inpassing in het landschap, in het bestaande weefsel, gelet op vorm en materiaal.
  • Concept en uitwerking; leidend concept, uitwerking in ruimtelijke opzet, technische uitwerking in bouwkundig en constructief detail, uitwerking in technische installatie en energiebeheer.

Eind augustus maakt de jury de winnaar van de Fritschy-Stadscultuurprijs Sittard-Geleen bekend.

Cookieinstellingen