Broebels – theatervoorstelling in theater Karroussel

Foto: Broebels

Je leeft je leven tot er iets gebeurt wat je helemaal omverwerpt. In het leven van Ann en Josje was dat de dood van Ton, echtgenoot en vader, bijna veertig jaar geleden.

Voor Ann brak een tijd aan van overleven met drie kleine kinderen die zorg en aandacht nodig hadden. Josje ging overleven en zocht het in de overtuiging dat ze vanaf de dood van haar vader alles alleen moest doen. Een overtuiging die tot na haar veertigste heel hardnekkig maar onbewust de toon zette voor iedere dag.

Dat kwam onder andere tot uitdrukking in dat ze de lat erg hoog legde voor zichzelf. Wanneer is het goed genoeg? Goed genoeg voor wie? En voor wat?

Na een opleidingstraject kwam het rond haar veertigste levensjaar tot een voor beiden confronterend gesprek. Niet gemakkelijk om als dochter je grieven die je koestert tegenover je eigen moeder uit te spreken. Voor de moeder: schuldgevoel en een nieuwe overtuiging: ‘dat ik een slechte moeder ben’. Of ben geweest…?

Ieder leeft zijn eigen verhaal. Herkenbaar.

Wat doe je? Veeg je de oude pijn onder de mat en loop je, zwijgend, ongemakkelijk en ontevreden verder over broebels? Of, til je dat tapijt op en veeg je de troep eronder uit?

Een persoonlijk verhaal, verhelderend en helend voor allebei. Een universeel verhaal ook dat de moeite waard is om te delen.

Broebels is een egodocument vormgegeven in een afwisseling van bewegingsspel, muziek, dans, beelden en tekst in het ‘heëlesj plat’. Feitelijk een verslag van het proces dat moeder en dochter samen hebben doorgemaakt. Met een lach en een traan.

Regisseur Anneke Schröder heeft er haar eigen elementen aan toegevoegd zodat het nog meer een herkenbaar verhaal is geworden voor … ja, voor wie niet? De volgende thema’s lopen als een rode draad door de voorstelling: kinderdromen en -verwachtingen, dood, verdriet en eenzaamheid, denken versus doen, ongeluk van zoon en broer en later oprecht contact tussen moeder en dochter.

Broebels speelt op zaterdag 6 oktober 2018 om 20:00 uur in Theater Karroessel in Geleen.
Kaartverkoop via www.karroessel.nl.

Cookieinstellingen