15 Basisscholen investeren in bewegingsonderwijs

Foto: CC0 via Pixabay

In totaal 15 basisscholen in de Westelijke Mijnstreek kiezen voor de inzet van een professionele vakleerkracht bewegingsonderwijs van Ecsplore.

Het betreft basisscholen de Sjtadssjool, de Baandert, de Tovertuin, de Vlieger, Loedoes, Reuzepas, de Springplank, de Driesprong, de Lemborgh, de Kluis, Aan de Meule, KC Aelse, Overhoven en beide locaties van de Hoefer.

Een goede ontwikkeling voor de kinderen in het basisonderwijs.

Een goed fundament voor een gezonde leefstijl

Investeren in professioneel bewegingsonderwijs is investeren in de brede ontwikkeling van kinderen. Goed en gevarieerd bewegingsonderwijs legt het fundament voor een duurzame gezonde en actieve leefstijl én voor een gezonde en vitale samenleving op langere termijn. Het draagt in grote mate bij aan enerzijds het verwerven van motorische, cognitieve en sociale vaardigheden en anderzijds aan de fysieke ontwikkeling van kinderen. Stuk voor stuk belangrijke competenties, zeker in het licht van de forse toename van inactiviteit, overgewicht en motorische achterstanden onder kinderen en jongeren.

Een vakleerkracht bewegingsonderwijs is de aangewezen persoon om dit aan te pakken. Deze bewegingsdeskundige zet zijn kennis en expertise van beweegmethodes en didactische vaardigheden, toegespitst op het leren bewegen, in om het bewegingsonderwijs naar een hoger niveau te tillen.

Dean Wolters, combinatiefunctionaris Sport & Educatie bij Ecsplore licht de inzet toe: “Voor de zomervakantie kwamen veel scholen bij Ecsplore met de vraag of wij, in het kader van werkdrukverlaging, vakleerkrachten konden inzetten. Al jarenlang zijn wij actief op basisscholen met programma’s zoals School in Actie en Smart & Fit. Behalve het creëren van een gezonde leefstijl geven we ook een kwaliteitsimpuls aan het bewegingsonderwijs, onder andere door het coachen en ondersteunen van groepsleerkrachten. Dat scholen nu kiezen voor een vakleerkracht onderstreept het belang van samen investeren in de kwaliteit van het bewegingsonderwijs. Dat we daarmee de werkdruk van de groepsleerkrachten verminderen, is helemaal super.”

Brede aanpak

Naast het geven van bewegingsonderwijs gaat de vakleerkracht meer sport-, beweeg- en gezondheidsactiviteiten uitvoeren. Voorbeelden zijn water drinken stimuleren, de Daily Mile aanbieden, sport- en beweeglessen na school geven(derde beweegmoment), sportieve pauzes stimuleren, bewegend leren in de lessen introduceren, groepsleerkrachten coachen on the job en het Vignet Gezonde School begeleiden.
Glenn Dahmen, JOGG-regisseur in de gemeente Sittard-Geleen is positief over het initiatief: “In het kader van Jongeren op Gezond Gewicht ben ik ontzettend blij dat scholen kiezen voor een vakleerkracht. Een vakleerkracht laat kinderen plezier ervaren in sport en bewegen. Door succeservaring, plezier en vertrouwen gaan kinderen meer en beter bewegen. Dat heeft een preventieve werking bij het terugdringen van overgewicht en motorische achterstanden.”

Dean Wolters merkt afsluitend nog op: “Ik hoop dat nog meer scholen zullen volgen! Hoe meer kinderen goed bewegingsonderwijs krijgen, des te beter is het voor onze samenleving op lange termijn”.

Cookieinstellingen