Kerkelijk Zangkoor St.-Cecilia Augustinuskerk Geleen bestaat 150 jaar

Foto: Kerkelijk Zangkoor St.-Cecilia Augustinuskerk Geleen bestaat 150 jaar

Deze maand viert het kerkelijk zangkoor St.-Cecilia van de Augustinuskerk in Geleen zijn 150-jarig bestaansfeest.

Het koor is eigenlijk nog iets ouder, omdat het bestond vanaf de oprichting van de parochie Lutterade-Krawinkel in 1862. Maar op het vaandel van het koor wordt het jaar 1868 als jaar van oprichting aangegeven. En daarom viert dit kerkelijk koor dit jaar haar 150-jarig jubileum.

In een grijs verleden kampte het koor ooit eens met financiële problemen, omdat diverse leden het dubbeltje contributie niet konden betalen. Daaraan werd een mouw gepast met de verkoop van zogenaamde ‘Eerekaarten’, die voor 2 gulden per stuk werden verkocht aan meer gegoede parochianen.

Tegenwoordig is het teruglopende ledental het probleem. Het koor telt momenteel nog 20 leden, waarvan 6 heren en 14 dames. Het gezelschap is hoogbejaard en laat weten blij te zijn dat men als koor, ondanks de gestage terugloop van het ledental, het 150-jarig jubileum heeft gehaald.

Jongere mensen kiezen er niet meer zo snel voor om in een kerkkoor te zingen, zo schrijft voorzitter mevrouw Hendriks ons. Voor de toekomst zijn er daarom plannen om samen te gaan met een of meer andere kerkkoren in het Geleense. Dat blijkt al uit het feit dat de jubileumviering, die op zondag 23 september plaats vindt in de St.-Augustinuskerk, wordt opgeluisterd in samenwerking met diverse andere koren van Geleense parochies.

De 150-jarig bestaansfeest wordt op 30 september, eveneens in de St.-Augustinuskerk, afgesloten met een dankdienst met medewerking van het Kamerkoor Maastricht onder leiding van Ludo Claesen.

Na de dienst is er aansluitend een receptie in het Trefpunt in de Molenstraat.

Cookieinstellingen