Drie verdachten in verijdelde helikopteruitbraak vrijgelaten

In Oud-Roosteren werden de verdachten klemgereden, een van hen overleed door een politiekogel
In Oud-Roosteren werden de verdachten klemgereden, een van hen overleed door een politiekogel
Foto: CC0

Drie verdachten van betrokkenheid bij de bevrijdingspoging met een helikopter uit de gevangenis in Roermond, zijn vrijgelaten.

De rechtbank in Amsterdam hief donderdag de voorlopige hechtenis van de drie mannen op, tot verbijstering van het Openbaar Ministerie (OM). Tegen hen waren vorige week straffen geëist van zes tot acht jaar cel.

Woordvoerders van de rechtbank en het OM bevestigden een bericht daarover van AT5. De rechtbank heeft de mannen op vrije voeten gesteld, omdat de straf die zal worden opgelegd vermoedelijk lager zal uitpakken dan de tijd die de mannen al in hechtenis zaten.

Het OM is verbijsterd door het besluit, omdat de aanklagers de drie verdenken van een flink aandeel in de voorbereiding en de uitvoering van de beoogde uitbraak vorig jaar oktober. Het was de bedoeling om de crimineel Benaouf A. te laten ontsnappen, maar dat plan mislukte omdat de politie lucht had gekregen van het plan. Een groep werd opgepakt in Oud-Roosteren. Daarbij kwam een van de verdachten door een politiekogel om het leven.

In deze zaak staan negen mannen terecht. Het OM eiste vorige week celstraffen van drie tot negen jaar tegen hen.

Cookieinstellingen