Twee van de drie reactoren in Tihange veel langer uit productie

Foto: Hullie [CC BY-SA 3.0]

De reactoren Tihange 2 en Tihange 3 werden onlangs stilgelegd omdat er ernstige betonrot was vastgesteld in de veiligheidsbunkers.

Ook drie van de vier kernreactoren in Doel liggen om die reden stil.

Nu is gebleken dat het onderzoek naar de omvang van het probleem en de oplossing ervan veel meer tijd gaat kosten dan in eerste instantie werd gedacht.

Exploitant Electrabel laat weten dat Tihange 3 niet eerder dan 2 maart 2019 en Tihange 2 pas na 31 mei 2019 weer in gebruik zullen worden genomen. Op dit moment liggen 5 van de 7 Belgische kernreactoren stil.

Er zijn al jaren veel bezorgde geluiden te horen over de staat waarin de Belgische kernreactoren zich bevinden. Dat komt door tal van incidenten. België is voor zijn energievoorziening grotendeels van zijn 7 kernreactoren afhankelijk. Eigenlijk is hun levensduur allang verstreken, maar afspraken over de zogenaamde kernuitstap zijn door de Belgische regering nu vooruitgeschoven tot 2025. Voor die tijd moet het land zorgen voor alternatieve energiebronnen. Maar in België is alles wat rekbaarder dan elders.

De actiegroep Stop Tihange organiseert op 29 september opnieuw een protestactie die moet bijdragen aan een snelle sluiting van met name scheurtjesreactor Tihange 2.

Cookieinstellingen