Eurostars-subsidie voor project van PathoFinder

Foto: CC0 via Pixabay

PathoFinder, gevestigd op de Brightlands Maastricht Health Campus, ontwikkelt en produceert moleculair diagnostische tests voor het gemakkelijk, snel en betrouwbaar opsporen van infectieziekten.

Samen met een aantal buitenlandse partners werken zij nu aan een test speciaal voor de groep patiënten met een onderdrukt afweersysteem.

Als zo’n kwetsbare patiënt – denk aan patiënten die chemotherapie krijgen of een transplantatie hebben ondergaan – koorts krijgt, willen de behandelend artsen zo snel mogelijk weten waardoor die koorts veroorzaakt wordt, zodat ze de juiste behandeling kunnen voorschrijven. De test die PathoFinder en partners nu ontwikkelen, maakt snel – binnen een halve werkdag – duidelijk welke bacterie, virus, schimmel of parasiet de veroorzaker is.

PathoFinder ontwikkelt een innovatieve, moleculaire diagnostische test voor patiënten met een verzwakt afweersysteem

Het project – werktitel QIC-Finder 2SMART – dong mee naar de zeer gewilde Eurostars-subsidie 2018. Na een intensieve selectieprocedure, mocht Antoinette Brink, Chief Scientific Officer van PathoFinder, op donderdag 4 oktober jongstleden de officiële toekenning in ontvangst nemen: “Een van de voorwaarden voor een Eurostars-subsidie is dat je met een innovatief voorstel komt en dat het eindproduct voorziet in een klinische behoefte. Bij ons project zit het innovatieve in het gebruik van nieuwe detectielabels, het multiplexe gebruik van de test – de test controleert op bacteriën, virussen, schimmels én parasieten – en het feit dat we de test aanbieden inclusief een complete workflow. Dankzij de toegekende Eurostars-subsidie van in totaal €880.000 zijn wij samen met onze partners in staat om deze nieuwe test verder te ontwikkelen. Binnen 4 jaar hopen wij deze aan de markt te kunnen aanbieden.”

PathoFinder is penvoerder van het project. Zij werken samen met:

  • Het Engelse bedrijf IT-IS Life Science Ltd.: zij ontwikkelen een detectie-instrument voor de test alsmede de benodigde interpretatiesoftware
  • Het Duitse Ella Biotech GmbH dat de innovatieve detectielabels met kleurstoffen ontwikkelt
  • De Charité Universitätsmedizin Berlin waar een preklinische studie uitgevoerd zal worden, door de resultaten van de PathoFinder test te vergelijken met de resultaten van de gangbare testen.
Cookieinstellingen