Bezuinigingen gemeente raken onder meer muziekonderwijs en sport

Foto: CC0 via Pixabay

De door de gemeente Sittard-Geleen aankondigde bezuinigingen hebben onder meer gevolgen voor het muziekonderwijs en sport.

De bezuinigingen zijn nodig om tot een structureel sluitende begroting te komen.

Wat cultuur betreft stelt het College van B&W voor om functies, die particulier ingevuld kunnen worden, niet meer te ondersteunen. Dat betekent beëindiging van subsidiëring van muziek- en dansonderwijs – met de mogelijkheid voor harmonieën, fanfares en brassbands om zelf muziekonderwijs te verzorgen. Verder wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de exploitaties van de podia cultuur van cultuurbedrijf De Domijnen te optimaliseren en te regionaliseren. En ook het subsidiebeleid voor gemeentelijke evenementen wordt aangepast. De opzet van gemeentelijke evenementen moet zijn gericht op een sluitende exploitatie met inbegrip van een ombuigingstaakstelling van 100.000 euro.

Muziekschool Artamuse heeft al aangegeven dat – als deze bezuinigingen doorgaan – het licht uit kan.

Op het gebied van sport wil het college de nadruk leggen op lokale voorzieningen en niet meer op regionale. Het aanbod van gemeente brede sportaccommodaties moet worden beperkt tot één voorziening voor de stad. Dat betekent afbouwen van de exploitatiebijdrage aan de trainingscentra op de Sportzone Limburg. Ook wordt onderzocht of en hoe zwembad De Nieuwe Hateboer en het terrein van het voormalige Euregionaal Sport- en Congrescentrum Sittard kunnen worden geprivatiseerd en verder worden ontwikkeld.

De maatregelen hebben financiële gevolgen voor het Nationaal Trainings Centrum Triathlon en het Regionaal Trainings Centrum wielrennen. Ook handbal en atletiek krijgen onder de maatregelen te lijden.

Cookieinstellingen