Slagwerkgroep Philharmonie Sittard presenteert ‘Science’

Foto: © Philharmonie Sittard

Op zaterdag 3 november aanstaande geeft het slagwerkgroep van de Philharmonie om 20:00 uur een concert in de schouwburg ‘De Domijnen’. De voorbereidingen op dit bijzondere concert zijn inmiddels in volle gang.

Door afscheid te nemen van de geijkte paden, zich te laten inspireren door andere muzikale culturen en een brug te slaan tussen muziek en wetenschap is de niet-alledaagse compositie ‘Science’ ontstaan. Samen met blazers, zangsolisten en een koor neemt de slagwerkgroep de toehoorder mee in de wetenschappelijke thema’s natuurkunde, biologie, wiskunde en psychologie.

Sfeerverklanking van de wetenschap

Wetenschap en muziek inspireren elkaar al eeuwenlang. Bekende componisten als Mozart en Bartok hebben veelvuldig wiskundige aspecten in hun composities verwerkt. Tijdens het concert ‘Science’ wordt de wetenschap op een bijzondere wijze verklankt.

‘Science’ is een compositie van Verklanking, een samenwerkingsverband tussen componist Vincent Cox, wetenschapper Tim Leufkens en dirigent Frank Marx. Met ‘Science’ wil de slagwerkgroep van de Philharmonie Sittard het publiek op een unieke wijze bewust maken van de fascinerende wereld van de wetenschap. Aan de hand van de verklanking van wetenschappen (natuurkunde, biologie, wiskunde en psychologie) wordt gezocht naar een antwoord op de vraag ‘Wat maakt een mens een mens?. De compositie heeft naast de vier wetenschappen een introducerend deel, de hypothese, en een afsluitend deel, de falsificatie. Ieder muziekstuk begint met een korte sfeerverklanking van de wetenschap, waarna één vooraanstaande theorie en één belangrijk wetenschapper binnen die wetenschap wordt verklankt zoals bijvoorbeeld de relativiteitstheorie en Tesla, de evolutietheorie en Darwin, de priemgetallentheorie en Pythagoras tot slot ‘behaviorism’ en Wilhelm Wundt.

Meer dan alleen slagwerk

In Science krijgen naast de slagwerkgroep ook hout- en koperblazers, sopraanzang en een gemengd koor prominente rollen. Behalve de slagwerkers en blazers van de Philharmonie Sittard doen ook slagwerkers en blazers van Harmonie St. Michaël Thorn en Vocal Group Odeon Maastricht onder leiding van Jacqueline Nelissen mee. Claudia Couwenbergh is te horen als sopraan en Cyrille Niël speelt accordeon. Naast muzikale uitingen zal er ook aandacht zijn voor andere artistieke vormen zoals dans- en schilderkunst. De kunstenaars Jan Ruigt en Harry van Meurs hebben, geïnspireerd door de compositie, schilderijen gemaakt die allemaal refereren aan fragmenten uit het muziekstuk, terwijl Nikki Bourry en Celine Janssen de dans verzorgen.

Muzikale veelzijdigheid

De slagwerkgroep van de Philharmonie toont met ‘Science’ haar muzikale veelzijdigheid en kwaliteit aan. Eerdere uitvoeringen zoals Somnophonography en Phrenology werden door het publiek met veel enthousiasme en hoge waardering ontvangen. Ook dit concert zal de toehoorder weer meenemen naar een unieke ervaring waarin muziek en wetenschap bij elkaar worden gebracht door het slagwerkensemble van de Philharmonie Sittard onder leiding van dirigent Frank Marx.

Kaarten voor dit bijzondere concert kosten 20 euro en zijn te koop bij schouwburg ‘De Domijnen’ (www.uitbalie.nl). Meer informatie op www.philharmonie.nl.

Science

Cookieinstellingen